Bývalá teroristka přednášela ve Vídni: Za Palestinu musíme bojovat všemi prostředky

Rakousko zasáhla aféra kvůli přednáškám bývalé palestinské teroristky Leily Chálidové, která během jara podnikla turné po západní Evropě. Rozruch vyvolalo hlavně její vystoupení ve Vídni, kde protestovaly židovské spolky a izraelská ambasáda. Úřady ale navzdory zákonům nezasáhly.

Přednášky Leily Chálidové na jarním evropském turné vždy končily potleskem ve stoje stovek diváků. Hodinu poslouchali, že na cestě za samostatnou Palestinou je možné využít všechny prostředky - včetně ozbrojených útoků.

„Izrael sám, tím, že byl vybudován na úkor nás a okupací celé Palestiny, ztělesňuje terorismus,“ tvrdí Chálidová, která je členkou Lidové fronty pro osvobození Palestiny.

Heinz Nittel
Zdroj: ČT24

Chálidová byla první ženou, která unesla civilní letadlo, a to dokonce dvakrát. Dnes cestuje a přednáší. Ve Vídni ale její vystoupení vzbudilo rozruch. Také proto, že přijela téměř přesně 35 let poté, co tu teroristé napojení na její organizaci zavraždili Heinze Nittela, prezidenta rakousko-izraelské společnosti. Jeho nástupce ve funkci to silně zasáhlo. „Není normální, aby žena z teroristických seznamů EU i USA přijížděla do Rakouska a vystupovala na přednáškách,“ říká Peter Florianschütz.

Leilu Chálidovou pozvalo Rakousko-arabské kulturní centrum. Kritice za podporu terorismu se brání. Chtělo prý jen přitáhnout pozornost k palestinskému boji za nezávislost. „Cílem bylo ukázat, právě v debatě s ní, na možná řešení palestinského konfliktu,“ obhajuje pozvání Palestinky mluvčí centra Gernot Bodner.

Místní úřady proti vystoupení Leily Chálidové nijak nezakročily, přestože v Rakousku je členství v teroristické organizaci Lidová fronta pro osvobození Palestiny trestným činem.

Vystoupení nikdy nepotrestané únoskyně vyvolalo ostrou reakci i v Izraeli. Chálidová totiž dodnes neodmítla terorismus. Navíc působí v hnutí BDS, které se pomocí bojkotu snaží židovský stát izolovat. „Leila Chálidová představuje nelítostnou teroristku, která organizovala únosy letadel. Je to, jako by někdo do západní země pozval únosce z 11. září,“ přirovnává Michael Dickson z proizraelské organizace Stand with US in Israel.

Události: Aféra kolem vystoupení palestinské teroristky (zdroj: ČT24)

Kritika jejího turné je o to silnější, že proběhlo vedle Švédska i v Rakousku a Německu. Obě země totiž vzhledem k nacistické minulosti bývaly tradičně obezřetnější vůči protiizraelským akcím.

Případ Leily Chálidové jasně ilustruje, jak se izraelsko-palestinský konflikt dávno rozšířil snad do všech oblastí lidské činnosti, ale také to, jak se v něm, díky často naivním stoupencům té nebo té strany, snadno zabydlují ty nejextrémnější názory.

Vydáno pod