Kam smí transgender lidé na záchod? Obamova vláda se soudí se Severní Karolínou

Americké ministerstvo spravedlnosti a Severní Karolína se navzájem zažalovaly u federálního soudu kvůli kontroverznímu zákonu, jenž osekal práva homosexuálů a transgenderových osob. Zákon kupříkladu vyžaduje, aby lidé používali veřejné toalety na základě pohlaví uvedeného v rodném listu. Podle Obamovy administrativy tak Severní Karolína podporuje diskriminaci.

Severní Karolína zrušila také některá ochranná opatření týkající se sexuálních menšin. „Tento zákon ponižuje lidi, kteří už trpěli dost. Stojíme za vámi, uděláme vše, co je v našich silách, abychom vás ochránili,“ slíbila transgenderovým osobám ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová.

Zákon je podle ní v přímém rozporu s federálními zákony zakazujícími diskriminaci na základě pohlaví a genderové identity. „Státem schválená diskriminace nikdy nefunguje a zpětně nevypadá dobře,“ upozornila ministryně.

Není tomu tak dávno, co státy, včetně Severní Karolíny, měly jiné cedule nad toaletami, pítky a ve veřejných prostorech.
Loretta Lynchová
ministryně spravedlnosti USA
Události: Spor v USA o práva transgender lidí (zdroj: ČT24)

Pokud by ministerstvo spravedlnosti soudní spor vyhrálo, mohli by se transgender lidé dočkat zvláštní ochrany na základě antidiskriminačního zákona z roku 1964. Podle Obamovy administrativy tito lidé mohou navštěvovat toalety dle jejich vlastního uvážení.  

Severní Karolína už dala na vědomí, že s takovým výkladem federálního zákona nesouhlasí a zažalovala pro změnu ministerstvo spravedlnosti s tím, že „nyní už jde o národní záležitost“.

Severní Karolína může přijít o stamiliony dolarů

Americká média se shodují v tom, že právní bitva může být náročná a dlouhá. V sázce jsou stovky milionů dolarů z federální kasy, o které může Severní Karolína přijít, pokud by předpis uplatňovala v praxi. Jde třeba o peníze na provozování veřejných vysokých škol.

Zákon hodlají bojkotovat významné společnosti jako PayPal, Bank of America, Deutsche Bank nebo Apple. V Severní Karolíně už zrušila svá vystoupení řada hudebníků – mezi nimi třeba Demi Lovato, Bruce Springsteen, Pearl Jam, Cirque de Soleil nebo Ringo Starr. V podobném duchu se vyjádřily i sportovní ligy jako NCAA a NBA.

Stoupenci zákona argumentují tím, že povolení pro transgenderové osoby navštěvovat veřejné toalety dle jejich sexuální identity by jen zvýšilo počet útoků na tuto sexuální menšinu.

Stoupenci a odpůrci zákona se střetli ve virtuálním světě

Kauza vyvolala vášnivou debatu na sociálních sítích. „Když jdu na záchod, nemám ponětí, kdo vedle mě stojí a nezajímá mě to. Proč je tolik lidí posedlých tím, co kdo na takových místech dělá. Transgenderové osoby používaly tato zařízení dlouhé dekády a nikdo s tím neměl problém,“ konstatoval jeden z uživatelů Facebooku, jehož citoval americký deník USA Today.

„Zákonodárci a guvernér Severní Karolíny ztrácejí čas. Je tu mnoho důležitějších věcí,“ je přesvědčen jiný Američan. Podle jiného uživatele Facebooku je naopak neuvěřitelné, že by transgenderové osoby měly chodit na stejné toalety jako malé holčičky. Americká kultura podle něj klesla na nemyslitelnou úroveň.

Debata o tom, který záchod je ten pravý, přišla v době, kdy několik států umožnilo například zaměstnancům obchodů odmítnout obsloužit menšiny, pokud je to v rozporu s jejich náboženským přesvědčením.