Berlíňané se bouří proti zákazu prázdninových pronájmů, podali stovku žalob

Úřady v Berlíně registrují už víc než stovku žalob proti rozhodnutí města zakázat pronájem soukromých bytů jako prázdninových apartmánů. Opatření platí od minulé neděle. Vedení metropole tvrdí, že tak chce bojovat proti rostoucím cenám nájmů a nedostatku bytů pro místní.

To, co roky nikomu nevadilo, je letos poprvé nelegální. „Pronásledují majitele prázdninových bytů jako zloděje nebo sexuální násilníky,“ říká ředitel sdružení pronajímatelů apartmánů Stephan La Barré, který pronajímá prázdninové apartmány už dvanáct let.

Bydlení, ne rekreace, představuje si Berlín

Stephan a další tisíce lidí nabízejí přes speciální internetové servery víc než 14 tisíc soukromých bytů. Vedení Berlína chce, aby sloužily k bydlení a ne k rekreaci. „Tisíce a tisíce bytů jsou vytrženy z realitního trhu jen proto, aby vydělávaly peníze jako prázdninové apartmány,“ uvedl zemský ministr pro městský rozvoj a životní prostředí Andreas Geisel.

Město zavádí podobná opatření, jaká už platí jinde v Německu. Pronajímat lze jen byt, kde má majitel trvalé bydliště a stráví tam podstatnou část roku. Bez problémů může dál nabízet jednotlivé místnosti na principu spolubydlení. „Berlín roste a Berlíňané jsou vytlačování na okraj města, protože máme příliš málo bytů a protože výstavba nových trvá dlouho,“ podotkl Geisel.

Události: Berlíňané podávají žaloby kvůli zákázaným pronájmům bytů (zdroj: ČT24)

Za pronájem až tři miliony pokuta

V Berlíně rostou ceny nájmů a počet turistů, obyvatel i bytů. Jenže vše přibývá různým tempem. Prázdninové apartmány sice tvoří jen necelé procento z nájemních bytů v metropoli. Bývají to ale většinou malé, relativně levné objekty, které jsou tím pádem těžko dostupné pro lidi s nízkými příjmy.

„Prodavačka v supermarketu, která nemůže najít byt poté, co se jí narodí dítě, je pro nás důležitější, než student, který si chce během jednoho roku dovolit druhou nebo třetí dovolenou,“ říká zastupitel za městskou část Mitte Stephan von Dassel.

Úřady hrozí pokutami až do výše v přepočtu tří milionů korun. Přesto jsou stovky apartmánů dál k dispozici. Stephan tvrdí, že provozuje legitimní byznys, ze kterého platí daně. Proto společně s dalšími lidmi město žaluje. Soud odstartuje na začátku července.