Muslim starostou Londýna, revolta ve Skotsku? Volby testují nálady Britů

Ve Velké Británii se konají regionální a místní volby. Britové vybírají poslance parlamentů Skotska, Walesu a Severního Irska. Anglie obdobné zákonodárné shromáždění nemá, ale konají se tam volby místních a městských zastupitelů. Zároveň se budou volit starostové několika velkých měst, včetně Londýna. A podle předvolebních průzkumů by se měl starostou britské metropole prvně v historii stát muslim – právník Sadiq Khan.

Regionální a místní volby jsou považovány za test především pro opoziční labouristy i za možnost získat představu o náladách voličů před červnovým referendem o setrvání země v Evropské unii.

V lokálních volbách v mezidobí mezi parlamentními bývá zpravidla úspěšnější opozice. Konzervativní premiér David Cameron tak není pod přílišným tlakem, což neplatí o Jeremy Corbynovi, protože jeho labouristům hrozí, že podporu voličů naopak ztratí. Podle průzkumů zaostávají v celostátních průzkumech za konzervativci asi o pět procent, což by se podle odhadu listu The Daily Telegraph mohlo v Anglii promítnout ve ztrátě asi 150 místních zastupitelů.

Pokud se podobné prognózy naplní, pro Corbyna, který byl zvolen do čela labouristů loni v září, to bude citelné oslabení.

Skotsko je připraveno na další referendum o nezávislosti

Nadějné vyhlídky nemají labouristé ani ve své kdysi tradiční baště ve Skotsku. Všechny prognózy se shodují, že vítězství zde zopakuje Skotská národní strana (SNP), která si zachová ve skotském parlamentu většinu. Některé průzkumy dokonce ukazují, že by labouristy ve Skotsku mohli předstihnout konzervativci, kteří zde od časů někdejší premiérky Margaret Thatcherové měli jen mizivý vliv.

Triumf SNP by mohl oživit spekulace o dalším referendu o skotské nezávislosti. Ty by přestaly být spekulacemi, pokud by referendum o setrvání Británie v EU skončilo 23. června vítězstvím stoupenců takzvaného brexitu, tedy odchodu z Unie. Vedení SNP již dalo najevo, že pokud v referendu zvítězí brexit a Skotsko bude hlasovat pro setrvání v EU, bude Edinburgh usilovat o další referendum o skotské samostatnosti.

Hlasování by mohlo před referendem ukázat, do jaké míry v zemi převládá touha po politickém zvratu. Konzervativci premiéra Camerona, který vede kampaň za setrvání v EU, jsou v postoji k Unii rozděleni a řada prominentních členů strany je pro brexit. Cameron tak bude muset z velké části spoléhat na hlasy stoupenců proevropských labouristů, SNP i liberálních demokratů, kteří se ale nyní zaměřují především na regionální volby.

Podle některých komentátorů místní volby také umožňují stoupencům brexitu, především Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), před referendem rozvinout svá témata - především důsledky imigrace na nedostatek bytů a zaměstnanost. Předpokládá se, že na úkor labouristů posílí právě UKIP, která v Anglii obhajuje místa jen 28 zastupitelů. 

Sadiq Khan odchází z volební místnosti
Zdroj: Stefan Wermuth/Reuters

Muslim starostou Londýna?

Labouristé jsou nyní u moci jen ve Walesu, kde mají v místním parlamentu polovinu členů. Předpokládá se, že zůstanou nejsilnější stranou, ale i tak ztratí, nejspíš na úkor UKIP. Jedinou předpokládanou dobrou zprávou jsou pro labouristy volby starosty Londýna, kde je favoritem jejich kandidát Sadiq Khan.

Předvolební preference
Zdroj: ČT24

Pětačtyřicetiletý právník zaměřující se na lidská práva by se mohl stát prvním muslimským starostou britské metropole a zároveň prvním muslimským starostou některého z evropských hlavních měst.

„V anglické liberální společnosti mnoho muslimů od víry odpadá a Sadiq Kahn je typický odpadlý muslim, ale nikdy to nepřizná. Je to liberál, který podporoval například partnerství homosexuálů, za což dostal mnoho hrozeb,“ uvedl ve Studiu ČT24 publicista a politolog Alexander Tomský.

Průzkumy dávají Khanovi náskok více než deset procentních bodů před kandidátem konzervativců Zakem Goldsmithem, který se svého soupeře snažil spojovat s islámskými radikály. „Jsem zklamaný, že se konzervativci rozhodli vést negativní kampaň, která rozděluje a která je stále zoufalejší,“ komentoval to Khan.

Většina konečných výsledků by podle stanice BBC měla být známa v průběhu pátku, ale u některých obecních rad v Anglii až v sobotu a v Severním Irsku až v neděli. Podle agentury Reuters se očekává spíše menší účast, protože tyto volby probíhají ve stínu nadcházejícího červnového referenda o tom, zda Británie zůstane či nezůstane v EU.