Boj o londýnskou radnici: V čele západní metropole zřejmě poprvé stane muslim

Londýn s napětím očekává čtvrteční volby starosty, v nichž by mohl zvítězit muslimský zákonodárce Sadiq Khan z opoziční Labouristické strany. Jeho protivník, ale i britský premiér Khana kritizovali, že se několikrát objevil po boku radikálního imáma Sulimana Ghaniho. Pokud skutečně zvítězí, stane se prvním muslimem v čele západní metropole.

Londýňané budou volit nástupce konzervativce Borise Johnsona ve čtvrtek. Podle průzkumů vede v boji o jedno z největších finančních center světa syn pákistánského řidiče autobusu Sadiq Khan. Jeho náskok před konzervativcem Zakem Goldsmithem je dvacet procentních bodů.

Vedení muslimského kandidáta není nijak překvapivé. Londýn tíhne k labouristům a z 8,6 milionu obyvatel kosmopolitní metropole asi osminu tvoří muslimové. Asi 55 procent Londýňanů patří do kategorie „nebělošští Britové“, připomíná list Financial Times. 

Goldsmith Khana několik týdnů před volbami obvinil z toho, že se objevuje na veřejnosti s radikálním muslimem a že kryje extremisty. Goldsmitha překvapivě podpořil premiér David Cameron – zasahování shora do londýnské kampaně přitom není časté.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bývalý právník v oblasti lidských práv Khan se ale ohradil – podle svých slov bojuje s extremismem celý svůj život a lituje, že musí sdílet pódium s lidmi, kteří zastávají tak „odporné názory“.

„Jsem Londýňan, jsem Evropan, jsem Brit, jsem Angličan, jsem muslim asijského, pákistánského původu, jsem táta a manžel,“ prohlásil labourista v rozhovoru pro list New York Times.

Khan naopak obvinil Goldsmitha, který je synem bohatého finančníka, že se snaží podobně jako republikánský prezidentský kandidát Donald Trump rozdělit Londýňany podle náboženství a podle jmění.

Zac Goldsmith
Zdroj: Neil Hall/Reuters

Oba kandidáti mají rozdílné názory na červnové referendum o členství Británie v Unii. Zatímco Khan chce zůstat, Goldsmith by rád viděl zemi mimo EU. Šel by tak ve šlépějích Johnsona, který se stal jedním z nejvýraznějších kritiků stávajících poměrů v Unii.

Hlavní téma? Předražené bydlení

Oba kandidáti ale podporují větší investice do dopravy v přelidněném Londýně a shodují se, že hlavním problém je nyní bydlení – nedostatek cenově dostupných bytů, prudce rostoucí nájmy a ceny nemovitostí, které vytlačují z města nejen chudé, ale stále více i příslušníky středních tříd.

Ceny domů, které se stávají pro většinu Londýňanů nedosažitelné, jsou i důsledkem úspěchu města přitahujícího milionáře z Číny, Ruska a Blízkého východu, kteří zde investují do bytů a domů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vítěz bude teprve třetím starostou Londýna v moderní historii. Poprvé se starosta volil v roce 2000, kdy vyhrál labourista Ken Livingstone. Po něm od roku 2008 město vedl konzervativní excentrický politik Boris Johnson. Starosta kontroluje rozpočet ve výši 16 miliard liber (550 miliard korun), má velký volební mandát, viditelnost a politický vliv překračující skutečné pravomoci.

  • Khan je synem pákistánského řidiče autobusu, narodil se spolu se sedmi bratry a sestrami v sociálním bytě v jiholondýnském Tootingu, stal se právníkem zaměřeným na lidská práva a nyní zastupuje svou rodnou čtvrť v parlamentu.
  • Goldsmithův otec James byl úspěšný finančník a založil protiunijní stranu Referendum. Zac Goldsmith chodil do elitní školy v Etonu, tradičně se zaměřuje na ekologická témata a byl šéfredaktorem časopisu Ecologist. Také zdůrazňuje, že i jeho rodina odráží londýnskou různorodost – jeho židovští předkové utíkali před Hitlerem. Má také muslimské synovce – jeho sestra Jemima si vzala pákistánskou kriketovou hvězdu Imrána Chána.
Vydáno pod