V Číně jezdí nové česko-čínské tramvaje

Události: V Číně jezdí nové česko-čínské tramvaje (zdroj: ČT24)

Ve východočínském Čching-tau začala jezdit tramvaj, která je společným dílem tamních a českých konstruktérů. Model vychází z pražské ForCity a podílela se na něm plzeňská Škoda Transportation. Časem se má rozšířit i do dalších měst. Ve snaze zlepšit kvalitu vzduchu Číňané zkoušejí alternativní pohony. V budoucnu by měly jezdit tramvaje i na vodíkový pohon.

Obousměrný model 27T sestrojili v Číně v licenci plzeňské škodovky. Čínské zákony totiž chrání domácí výrobce a neumožňují dovážet celé vozy, jen části.

„Dodali jsme čínské firmě veškerou dokumentaci a know how na výrobu tramvají. Smlouva je podepsaná tak, že umožňuje výrobu stovek tramvají,“ uvedl ředitel business developmentu Škoda Transportation a. s. Petr Vízdal. Hodnota zakázky by mohla dosáhnout pěti miliard korun.

Čína investuje do rozvoje tramvajové sítě

Cestující se s provozem teprve seznamují, už teď si ale tramvaj pochvalují. Na plynulou jízdu dohlížejí z pozice řidiče téměř výhradně ženy.

Tramvaje mají v Číně potenciál. Čistá doprava je přesně tím, co města zamořená smogem potřebují. Zatím je v celé zemi necelých 150 kilometrů kolejí, ale vláda je chce během pěti let zdesetinásobit. Investuje 32 miliard dolarů.