Otrokáře vystřídá otrokyně. Na americké bankovce se objeví žena

Horizont ČT24: Americké bankovky mění tváře (zdroj: ČT24)

Na americké bankovce bude vůbec poprvé vyobrazena černošská žena. Stane se jí bojovnice proti otrokářství Harriett Tubmanová, která se na dvacetidolarové bankovce objeví místo sedmého prezidenta USA Andrewa Jacksona. Ženská tvář se na amerických bankovkách objeví poprvé po více než sto letech.

Jackson, sám otrokář a zastánce vyhánění indiánů z jejich území, uvolní Tubmanové místo na lícové straně bankovky a přesune se na rub.

„Je to velký americký příběh o tom, že pokud vám záleží na naší demokracii, tak nezáleží na vašem původu nebo s čím začínáte. Můžete změnit svou zemi,“ míní americký ministr financí Jack Lew.

Dvacetidolarová bankovka s Andrewem Jacksonem
Zdroj: Wikipedia

Ne všechny ale změna těší a na přední straně bankovky by dál raději vídali Jacksona. „Mám velký respekt a určitě oceňuji vše, co Harriet Tubmanová udělala pro tuhle zemi a její rasu. Nicméně tradice je tradice. Myslím, že Jackson toho pro náš národ vykonal stejně mnoho, ne-li víc,“ míní obyvatel Marylandu Chuck Barren.

Černoška Harriet Tubmanová se narodila jako otrokyně kolem roku 1820. Z otroctví se jí v 27 letech podařilo utéct a následně se stala vůdčí osobností abolicionistického hnutí. Pomocí takzvané podzemní železnice (Underground Railroad), což byl systém bezpečných úkrytů a tajných cest, se jí podařilo odvést z jihu Spojených států na sever stovky otroků.

Harriet Tubmanová
Zdroj: Reuters

Ministerstvo financí loni v červnu avizovalo, že tvář ženy se objeví na desetidolarové bankovce, kde je nyní vyobrazen jeden z Otců zakladatelů a první ministr financí USA Alexander Hamilton.

Nynější rozhodnutí umístit portrét ženy na dvacetidolarovku ale znamená, že se ministr financí Lew rozhodl Hamiltona na desetidolarovce ponechat. Objevily se totiž hlasy, které s odstraněním tohoto politika žijícího na přelomu 18. a 19. století nesouhlasily. Hamiltonovi pomohla k udržení místa zřejmě i znovuzískaná popularita díky muzikálu o jeho životě, který se stal hitem na Broadwai.

Přesto se desetidolarovka změní - na zadní straně budou vyobrazeny představitelky hnutí za ženská práva. Abrahama Lincolna pak na pětidolarovce doplní některé prominentní figury amerických dějin.

Naposledy byla žena na americké bankovce v letech 1891 až 1896, kdy podobizna manželky prvního amerického prezidenta Marthy Washingtonové zdobila takzvaný stříbrný certifikát, tedy druh platidla krytého stříbrem, v hodnotě jednoho dolaru. Kromě ní se na papírových platidlech USA objevila v letech 1865 až 1869 už jen indiánka Pocahontas.

Vydáno pod