Smrt únosce Kampuschové podle posudku nemusela být sebevraždou

Rakouské státní zastupitelství obdrželo nový odborný posudek, který zpochybňuje dosavadní teorii o způsobu smrti únosce Nataschy Kampuschové v roce 2006. Informoval o tom zpravodajský server Spiegel Online. Wolfgang Priklopil po útěku Kampuschové ze sklepa, kde ji držel přes osm let, skočil podle dosavadních výsledků vyšetřování dobrovolně pod vlak. Nový posudek ale nevylučuje, že šlo o vraždu.

Případem smrti únosce Kampuschové se státní zastupitelství začalo znovu zabývat kvůli trestnímu oznámení Karla Krölla, bratra již zesnulého hlavního vyšetřovatele případu Priklopil. Kröll vyjádřil podezření, že únosce nespáchal sebevraždu, ale že ho na koleje někdo položil již mrtvého. Nový posudek dvou soudních lékařů předložil prokuratuře právě Kröll.

Státní zastupitelství se podle svého mluvčího Thomase Haslwantera bude posudkem zabývat, zda ale vyšetřování znovu otevře zatím není jasné.

Natascha Kampuschová (rok 2010)
Zdroj: Reuters

Čtyřiačtyřicetiletý Priklopil zemřel pod koly vlaku v roce 2006, několik hodin poté, co tehdy 18letá Natascha Kampuschová utekla ze sklepa domu v severorakouském Strasshofu, v němž ji Rakušan držel více než osm let. Unesl ji v březnu 1998, když byla na cestě do školy.

Kolem případu Kampuschová se vyrojilo mnoho různých konspiračních teorií. Konečná zpráva vyšetřovatelů z roku 2013 ale jednoznačně stanovila jako příčinu Priklopilovy smrti sebevraždu.