Příměří skončilo, hlásí syrská opozice. Většina jejích zástupců opustí Ženevu

Syrské příměří na zemi ve skutečnosti neplatí a nikdo není hnán k odpovědnosti za opakovaná porušení klidu zbraní, prohlásil opoziční koordinátor Rijád Hidžáb s tím, že najít řešení konfliktu není možné, dokud je u moci prezident Bašár Asad. Opozice přerušila jednání o míru v Ženevě, dokud Damašek nebude ochoten jednat o Asadově budoucnosti.

Opozice nebude jednat, dokud budou obyčejní Syřané trpět, konstatoval Hidžáb. Mezinárodní skupina pro podporu řešení krize v Sýrii by podle něj měla přehodnotit situaci poté, co příměří skončilo.

Rebelové tvrdí, že k porušení klidu zbraní došlo od konce února, kdy byla uzavřena mezinárodní dohoda, nejméně ve dvou tisících případech. Vládní síly prý dál zabíjí civilisty. Boje probíhají v provinciích Homs, Aleppo, Hamá a Latákíja.

Boje u Aleppa
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Syrská vládní delegace oznámila, že cílem její účasti v Ženevě je vytvoření vytvoření široké vlády i nadále vedené Asadem, což povstalci od začátku odmítají. Podle Hidžába opustí zástupci opozice Ženevu už během úterý. Na místě zůstanou pouze někteří experti.

Vládní vyjednávač Bašár Džaafarí naopak obvinil opozici, že chce, aby země zkolabovala a nastal v ní podobný chaos jako v Iráku a Libyi, kde byli autoritativní vůdci svrženi vojenskými intervencemi Západu.

Normální život v Damašku versus zdevastovaná Palmýra

Ze Sýrie se nedávno vrátil zahraniční zpravodaj ČRo Robert Mikoláš. „Pokud jste v centru Damašku, jdete do kavárny, kde sedí milenecké páry, prostovlasé slečny i staří lidé. Vypadá to, že boje prakticky nejsou. V Damašku už tři měsíce nedopadla žádná bomba. Třeba Homs ale vypadá jako rozbombardovaná Varšava, ale lidé se tam začínají vracet – zhruba 400 křesťanských rodin do samotného centra a asi tisíc rodin na okraj. Ti jsou vděční bohu a Asadovi, že se mohli vrátit,“ konstatoval Mikoláš.

Když se díváte na Belův chrám, co z něj zbylo, je to pohled velmi tristní. Muzeum je zdevastované, podél cest leží mrtvoly bojovníků Islámského státu. Miny nastražili i do ledniček a pod asfalt. Odminování dál pokračuje.
Robert Mikoláš
zahraniční zpravodaj ČRo

Zničená je podle něj historická Palmýra, kterou nedávno znovu dobyla syrská armáda společně s Rusy. „Asi tisíc rodin se tam chtělo vrátit, ale naopak sbalili, co našli ve zcela rozstřílených domech, a odjížděli, že se tam zatím žít nedá. Není tam žádná voda, jídlo ani elektřina,“ vzpomíná Mikoláš.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.