Překvapení se nekoná. Parlament ovládne Asadova strana Baas

Parlamentní volby v Sýrii vyhrála Asadova strana Baas. Mandát prý získalo všech jejich 200 kandidátů. Podle komise se hlasovalo všude kromě provincií Rakká a Idlíb ovládaných z velké části islamisty. Podle zahraničních médií ale Syřané odvolili jen na třetině území, kde žije 60 procent obyvatel. Opozice i Západ považují volby za nelegitimní. Rusko naopak tvrdí, že byly v souladu se syrskou ústavou.

Socialistická strana arabské obrody (Baas) je u moci už půl století. Podle volební komise získala ve 250členném zákonodárném sboru výraznou většinu křesel. Mandáty má všech 200 kandidátů zapsaných na kandidátní listině „Národního svazu“.

Odevzdat hlasovací lístek přišlo 57,56 procenta voličů, kteří byli s to hlasovat, uvedla komise. Z 3500 kandidátů tak prý vybíralo 5,08 milionu voličů. Podle oficiálních údajů má v zemi právo hlasovat celkem 8,83 milionu lidí.

Bašár Asad odevzdal svůj hlas
Zdroj: Reuters/SANA

Syrská opozice označila volby za nelegitimní, stejně jako západní země. Na druhé straně Rusko, které podporuje Asadovu vládu, tvrdí, že hlasování bylo v souladu s ústavou země. Organizace spojených národů se zasazovala o to, aby se volby uskutečnily až v roce 2017.

Jednání o míru: Damašek odmítá Asadův odchod

V Ženevě se nyní koná další kolo mírových rozhovorů. Zástupci opozice i Damašku, s nimiž odděleně jedná zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, se shodli, že cílem je začít jednat o společné přechodné vládě, která přivede Sýrii k volbám a změně ústavy.

Jedním z hlavních sporných bodů je přitom právě osoba prezidenta Asada: zatímco opozice si jeho případné angažmá v přechodné vládě nedokáže představit, vládní představitelé Asadův odchod z funkce rezolutně odmítají.

Neshody panují také ohledně otázky dodržování příměří, které v Sýrii platí od konce února. Podle OSN se až na ojedinělé incidenty dodržuje, vedoucí delegace hlavní opoziční skupiny Asad Zubí ale ve středu v Ženevě naopak hovořil o více než 2000 porušeních příměří, která má na svědomí syrská vláda.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.