Ve Španělsku zatkli muže, který podle policie dodal zbraně teroristovi z Paříže

Španělská policie zatkla muže, kterého podezírá, že dodal zbraně Amedymu Coulibalymu. Ten v Paříži minulý rok po útocích na Charlie Hebdo zastřelil policistku a čtyři lidi v košer obchodě.

Sedmadvacetiletý Francouz Antoine Denive byl zadržen v úterý během koordinovaných razií španělské a francouzské policie ve městě Rincón de la Victoria v jihošpanělské provincii Málaga. Denive Paříž po lednových útocích opustil a usadil se v provincii Málaga, kde pod falešnou identitou pokračoval v trestné činnosti. Policie v jeho bydlišti zatkla dvě další osoby – jedna z nich je srbské národnosti, druhá černohorské.

Španělská justice rozhoduje, zda Deneviho vydá do Francie. On sám se tomu nebrání, zároveň ale popírá, že by zbraně islamistům dodával. Prokuratura před vydáním ještě ověřuje, zda není ve Španělsku kvůli prodeji zbraní stíhán. 

Amedy Coulibaly, kterému podle vyšetřovatelů Denive zbraně poskytl, vloni 8. ledna při přestřelce na předměstí Paříže zabil policistku, o den později vtrhl do obchodu s košer potravinami v Porte de Vincennes na východě Paříže a zastřelil tam čtyři lidi. Několik osob zajal jako rukojmí. Policie je po několika hodinách osvobodila, útočníka zabila.

Coulibaly se později ukázal být blízký bratrům Kouachiovým, kteří s automatickými zbraněmi 7. ledna vnikli do pařížské redakce týdeníku Charlie Hebdo a zabili v budově a její blízkosti 12 lidí. Po dvou dnech na útěku je policie zastřelila.