Silvestrovské útoky v Düsseldorfu. Před soudem stanul první obviněný

Události ČT: První obviněný ze sexuálního násilí během silvestrovské noci je před německým soudem (zdroj: ČT24)

V Düsseldorfu začal první soudní proces kvůli silvestrovským útokům na ženy, které se staly v několika německých městech. Obviněný je třiatřicetiletý Maročan, který v centru Düsseldorfu údajně osahával jednu z obětí. Soud má zatím naplánovaná další tři stání, proces by měl trvat do června.

Podle státního zastupitelství obviněný se skupinou dalších 15 až 20 mužů odděloval ženy od dalších lidí, kteří slavili příchod nového roku v centru Düsseldorfu. Nejméně jednu z obětí prý osahával v intimních oblastech. Muž je kromě sexuálního násilí obviněn i z ublížení na zdraví a z poškozování cizí věci. Maročan už byl v minulosti opakovaně trestán kvůli krádežím.

Hrozí mu minimálně rok vězení a také vyhoštění z Německa.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

„Hrozí mu minimálně rok vězení a také vyhoštění z Německa,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský. „Vedle obvinění ze sexuálního násilí se přidala další tři obvinění právě z ublížení na zdraví. Když se trest sečte, může být ještě vyšší,“ dodal.

S možným navrácením do Maroka je to ale podle zpravodaje komplikovanější. „Má povolení k pobytu, žije tady dva roky, dostává sociální dávky, takže se na něj primárně nevztahuje nová dohoda o zjednodušeném odsouvání trestaných lidí, které Německo s Marokem uzavřelo a stát bude muset dokázat, že je v jeho zájmu, aby Německo opustil,“ přiblížil Černohorský.

Obhajoba se pokusila docílit zastavení procesu, protože ze záběrů pouličních kamer nebylo prokazatelné, že se obviněný útoku skutečně dopustil. Soudce to však odmítl, protože v televizi identifikovala muže jedna z obětí. „V televizní reportáži viděla muže, kterého okamžitě rozpoznala jako svého trýznitele ze silvestrovské noci,“ uvedl mluvčí düsseldorfské policie Markus Niesczery. Magazín Der Spiegel tehdy představil Maročana Taoufika M. jako krále kapsářů. Na kameru se přiznal s tím, že ze sociálních dávek nevyžije.

Vyšetřovatelé zaznamenali v souvislosti se silvestrovskými událostmi v Düsseldorfu 180 trestných činů, z toho 118 jich je sexuální povahy. Do konce března identifikovali 16 podezřelých, z nichž 15 nemá německé občanství.

Potíže byly i v dalších městech, nejhorší situace byla v Kolíně nad Rýnem

K útokům na ženy došlo na silvestra i v dalších německých městech, nejhorší situace byla v Kolíně nad Rýnem. Na prostranství mezi hlavním nádražím a katedrálou tam skupiny mladých mužů obkličovaly ženy, osahávaly je a okrádaly. Kolínští vyšetřovatelé zatím identifikovali přes 1500 spáchaných trestných činů, většinu z nich mají podle policie na svědomí lidé pocházející ze severoafrických zemí.

Jejich počet v Severním Porýní-Vestfálsku loni stoupl o polovinu. Stejně jako počet trestných činů, které tam mají lidé z Maroka, Alžírska a Tuniska na svědomí. „Pohybují se po celé Evropě podle toho, kde na ně vzroste tlak ze strany vyšetřovatelů,“ zmínil ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralf Jäger.

Policie v ulicích Kolína nad Rýnem
Zdroj: ČTK/AP/Martin Meissner

Silvestrovské incidenty výrazně posunuly postoj německé veřejnosti k příchodu uprchlíků do země. Zesílily obavy z možného nárůstu kriminality a oslabily i souhlas s politikou kancléřky Angely Merkelové, která vyjadřovala přesvědčení, že Německo migrační krizi zvládne.

Německá vláda i s ohledem na silvestrovské útoky zařadila na seznam bezpečných zemí Tunisko, Alžírsko a Maroko, takže občané těchto zemí mají teď jen minimální šanci získat v Německu azyl.

Vydáno pod