V Jemenu začíná příměří. Zda krvavý konflikt skutečně skončí, však není jisté

Jemen na pokraji humanitární katastrofy čeká, co přinese příměří (zdroj: ČT24)

V Jemenu by mělo od půlnoci ze soboty na neděli tamního času začít platit příměří. Je předpokladem mírových rozhovorů, které mají pod patronací Organizace spojených národů začít 18. dubna. Na řadě míst v zemi se ale v posledních dnech ještě stále bojovalo.

Větší šance než kdy dřív. Tak vidí někteří analytici oslovení agenturou AFP možnosti příměří v Jemenu. I když mu předcházelo určité zklidnění mezi Šííty a arabskou koalicí, na řadě míst, zejména východně od hlavního města Saná, se dál bojovalo.

„Myslím, že mírové rozhovory budou úspěšné. Válka se dostala do absurdní roviny a je nesmyslná. Pokud bude pokračovat, celá oblast bude dál vláčena v začarovaném kruhu války,“ uvedl Nabil Ashwal, obyvatel Saná.

Od roku 2014 šest tisíc mrtvých

Jemenská vláda je spolu s arabskou koalicí ochotna příměří dodržet. Mluvčí Šíítů pak připustil zastavení vojenských operací v některých provinciích. Klid zbraní má začít ve městě Táizz na jihozápadě země a pak se postupně šířit do dalších provincií.

Udržení klidu zbraní je předpokladem mírových rozhovorů, které má zaštítit OSN. Začít mají 18. dubna v Kuvajtu. V Jemenu se bojuje už od roku 2014. O život za tu dobu přišlo víc než 6 tisíc lidí. Podle Organizace spojených národů se země ocitla na pokraji humanitární katastrofy.

„Doufám, že všechny strany konfliktu dodrží podmínky příměří a zjistí, že pouze politické řešení konfliktu může přinést mír, který občané Jemenu požadují a který si zaslouží. Bez ohledu na to, jak mírové rozhovory dopadnou, bude OSN a její partneři nadále reagovat na humanitární potřeby lidí, kdekoliv to bude třeba,“ uvedl k situaci v Jemenu zmocněnec OSN Jamie McGoldrick.