Nigérie chce převychovat islamisty z Boko Haram. Otevře první tábory

Nigerijské úřady otevřou v průběhu dubna první tábor pro převýchovu islamistů z hnutí Boko Haram. Jejich cílem bude zařadit bojovníky, kteří se vzdali, znovu do společnosti. Program by mělo podstoupit víc než 800 bývalých radikálů.

Do programu Nigérie podle BBC zařadí bývalé radikály, kteří se vzdali a vyjádřili lítost nad svými činy. V táboře zaznamenají jejich údaje a naučí je novým dovednostem. Podle BBC by měly vzniknout dva nebo tři tábory.

Islamisté, kteří se vzdali, zůstávali dosud ve vězení, kde čekali na soud. Nigerijská armáda byla kvůli zacházení se členy Boko Haram opakovaně kritizovaná. Organizace pro lidská práva Amnesty International loni v červnu uvedla, že od roku 2011 zahynulo 7 tisíc mladých mužů a chlapců zadržovaných nigerijskou armádou.

Nigérie chce ukázat lidský přístup

Podle BBC chce nigerijská vláda programem převýchovy přesvědčit další bojovníky Boko Haram, aby kapitulovali. Jde také o snahu armády dát najevo, že země bude respektovat lidská práva. To slíbil nigerijský prezident Muhammadu Buhari, když se v minulém roce dostal k moci.

Kritici projektu namítají, že řada nigerijských komunit není připravená bývalé bojovníky Boko Haram přijmout. Oběti násilností členů Boko Haram jim budou jen těžko odpouštět, říkají.

Nigerijští vojáci odvádějí jednoho z teroristů
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Boko Haram znamená v hauštině (nejpoužívanější jazyk na severu Nigérie) „západní učení je rouhání“, samo dává přednost názvu Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'Awati Wal-Jihad (Sunnitská skupina pro kázání a džihád).

Skupinu založil v roce 2002 v metropoli severonigerijského státu Borno Maiduguri tehdy dvaatřicetiletý islamista Mohammed Yusuf. Ten kritizoval západní hodnoty, které do země přinesli britští kolonisté, a požadoval dodržování striktního islámu včetně práva šaría. Mnoho stoupenců zaujal svými kázáními v mešitách a zejména kritikou zkorumpovaného vládnoucího režimu, který dlouho přehlížel problémy na muslimském severu země.

Milice Boko Haram zahájily vojenské operace v roce 2009. Od té doby na severovýchodě Nigérie a v okolních státech zabily více než 20 tisíc lidí, asi tři miliony musely opustit domovy. Cílem skupiny je vytvořit stát s přísnými islámskými pravidly.

obrázek
Zdroj: ČT24