V případě války bychom Ukrajinu porazili do čtyř dnů, zní z Moskvy

Pokud by se Rusko pustilo do války s Ukrajinou, boje by trvaly nanejvýš čtyři dny. Na semináři v budově ruského parlamentu v Moskvě to prohlásil šéf dolní komory Sergej Naryškin. „A všichni si uvědomují, jaký by byl výsledek,“ citovala ruského politika státní agentura RIA Novosti.

Předseda Státní dumy se ohradil proti tvrzení německých účastníků semináře, že ruská armáda v Donbasu bojuje s ukrajinskou. Z podílu ruských jednotek na boji východoukrajinských separatistů proti Kyjevu obviňuje Moskvu ukrajinské vedení i velká část západních států. Rusko přítomnost svých vojsk v Donbasu popírá.

„Kdyby z nějakých příčin bylo Rusko nuceno vést bojové operace či odvracet agresi země srovnatelné svým potenciálem s Ukrajinou, pak doufám, že každý chápe, kolik dní by takový konflikt trval,“ řekl Naryškin. „Dva, tři, nanejvýš čtyři dny. A všichni chápou, jaký by byl výsledek tohoto konfliktu,“ dodal.

Ukrajinské vedení na výroky ruského politika reagovalo ironicky. Šéf ukrajinské Bezpečnostní rady, Oleksandr Turčynov, označil Naryškinova slova za symptom vážných problémů ruské armády. „Mají jistě velké problémy, když dokonce šéf Státní dumy varuje, že v případě konfliktu s Ukrajinou se Rusko neudrží ani čtyři dny,“ napsal Turčynov na sociální síti Facebook.

Konflikt má tisíce obětí

Boje na východě Ukrajiny neutichly ani přes několikrát deklarované příměří. Od začátku konfliktu v polovině dubna 2014 do března letošního roku si podle OSN vyžádal přes 30 tisíc mrtvých nebo zraněných. Jsou mezi nimi civilisté, ukrajinští vojáci i členové ozbrojených skupin.

Kontaktní skupina složená ze zástupců Kyjeva, Moskvy a donbaských povstalců jedná už dlouhé měsíce za zprostředkování mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Rozhovory, rozdělené do několika pracovních skupin, zatím nepřinesly hmatatelné výsledky.