V Sýrii bojuje Erdoganova armáda, obvinil Asad tureckého prezidenta

V Sýrii by se mohly už brzy konat předčasné prezidentské volby, pokud by si to přáli sami Syřané. Ruským novinářům to řekl syrský prezident Bašár Asad. V rozhovoru pro agenturu RIA Novosti také uvedl, že součástí nové vlády by mohly být i „opoziční síly“. Tureckého prezidenta Erdogana obvinil, že v Sýrii bojuje jeho armáda, sami Turci to ale nechtějí.

„Turecká armáda, která není turecká, ale je to Erdoganova armáda, nyní bojuje v Sýrii. Turečtí občané ale nejsou proti Sýrii, nejsou nepřátelští vůči Sýrii. Naše vztahy budou dobré, pokud Erdogan nebude zasahovat,“ konstatoval. Turci v Sýrii zasahují v rámci mezinárodní koalice proti Islámskému státu a přes hranice ostřelují Kurdy.

Syrský prezident se vyjádřil také k otázce budoucnosti Sýrie. Podle Asada by v rámci přechodné syrské vlády měly působit „nezávislé síly, opoziční síly a síly loajální vůči Damašku“. Co prezident myslí „opozičními silami“, přitom není jasné, jelikož Damašek považuje všechny povstalce za teroristy.

Asad také uvedl, že návrh nové ústavy by mohl být vypracován „během několika týdnů“, pak by o něm měli rozhodnout sami Syřané.

Protiasadovské protesty
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Mocnosti se shodují, že musí existovat politický proces transformace, nová ústava a volby v Sýrii, ale zatím rozhovory v Ženevě nepřinesly žádné známky pokroku. Syrský Nejvyšší vyjednávací výbor (HNC) kritizuje Damašek za to, že se snaží zmařit výsledek jednání, jelikož odmítá mluvit o Asadově budoucnosti.

Západ nechce, aby Asad znovu kandidoval

Mírový plán navržený OSN počítá s prezidentskými volbami, podle opozice a západních mocností by ale Asad neměl mít možnost kandidovat. Poslední hlasování proběhlo před dvěma lety, kdy vyhrál s 88 procenty hlasů, Západ to ale odmítl uznat.

Mandát Asadovi končí až v roce 2021, podle jeho slov to ale vypadá, že by mohl souhlasit s předčasnými volbami. Ty parlamentní chce jeho vláda uspořádat v dubnu, organizátoři mírových rozhovorů a opozice ale požadují, aby se hlasovalo až po schválení nové ústavy.

Syrský konflikt trvá už pět let. Roztříštil Sýrii na oblasti ovládané opozicí, islámskými radikály, Kurdy a vládou a usmrtil na čtvrt milionu lidí.

Syrská ekonomika je vystavena „nelítostné válce“, vláda se snaží zastavit pád syrské libry, prohlásil ve čtvrtek premiér Vaíl Halkí. Zatímco v roce 2011 se za dolar platilo 47 syrských liber, nyní se kurz propadl na 530 liber. Úřady pozatýkaly několik lidí přistižených při obchodování s penězi na černém trhu.

Libra začala prudce padat v polovině března, kdy Rusko ohlásilo částečné stažení své armády ze Sýrie.