Schovánek: Spolupráce Walesy s tajnou policií je dávno prokázaná

Někdejší vůdce Solidarity a bývalý polský prezident Lech Walesa čelí nařčení, že byl za komunistického režimu spolupracovníkem tajné policie. Sám Walesa odmítl, že by zradil. Podle Radka Schovánka z Centra pro dokumentaci totalitních režimů je ale už od počátku devadesátých let prokázané, že Walesa s tajnou policií v Polsku spolupracoval.

„Dokumenty jenom dokreslují, co bylo známé od počátku devadesátých let. Spolupráce je prokázaná, dokonce se našel dokument v archivu Státní bezpečnosti, kdy počátkem osmdesátých let při vzniku Solidarity polská bezpečnost informuje Státní bezpečnost, že Lech Walesa je jejich bývalým spolupracovníkem,“ přiblížil Radek Schovánek v pořadu Události, komentáře.

Ze spolupráce s kontrarozvědkou obvinil Lecha Walesu minulý měsíc polský Institut paměti národa. Závazek měl „agent Bolek“ podepsat v prosinci 1970. Walesa na svém blogu přiznal, že v minulosti prý podepsal fiktivní spolupráci s agentem tajné služby. Pravost nedávno zveřejněných dokumentů ale popírá a ujišťuje, že nezradil. V minulosti ho nařčení ze spolupráce s policií zbavil lustrační soud.

Schovánek: Pro mě to byla hotová věc už v devadesátých letech (zdroj: ČT24)

Schovánek ale upozorňuje, že není důvod pochybovat o hodnověrnosti těchto spisů. „Tajné služby vytvářely dokumenty pro sebe. Nejsou o nic méně hodnověrné než současné dokumenty policie nebo tajných služeb nebo než dokumenty gestapa za války,“ uvedl. Většina dokumentů, které jsou ve svazcích uloženy, podle něj navíc vznikala v několika kopiích. „Stačilo, aby se zachovala jedna kopie, a můžete rekonstruovat, kde všude se objevovaly kopie zbylé, které byly zničené,“ dodal.

Připouští ale, že mohlo docházet k lidskému selhání. „V dokumentech je spousta věcí, které jsou nepravdivé, agent chtěl například někoho poškodit nebo si něco domyslel. To už záleží na konkrétním člověku, který dokumenty studuje, aby porovnal několik různých zdrojů,“ řekl Schovánek.

Lech Walesa
Zdroj: ČT24

V Polsku každopádně dokumenty, které se našly v domě někdejšího polského komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka, vyvolávají hádku o Walesovo místo v historii. Bývalý prezident je v ostrém sporu s novou pravicovou vládou. Velká část jejích příznivců bere Walesovu spolupráci s komunisty jako jistou věc. Walesovi příznivci ostře nesouhlasí. Podle polského režiséra Andrzeje Wajdy se využívají staré komunistické triky pro aktuální politické cíle.