Řecký ministr pro migraci nabídl rezignaci, nazval Makedonii Makedonií

Řecký ministr pro migrační politiku Jannis Muzalas nabídl premiérovi svou rezignaci. Důvodem je rozruch, který ministr vyvolal, když v televizním rozhovoru použil pro sousední zemi název Makedonie. Atény odmítají přiznat Skopje právo užívat jméno Makedonie, neboť se obávají, že toto pojmenování v sobě může zahrnovat územní nároky na stejnojmennou severořeckou provincii.

Muzalas v televizním rozhovoru označil Makedonskou republiku jednoduše Makedonií, čímž se zapletl do dlouhé debaty o správném názvu území nástupnického státu bývalé Jugoslávie.

Mnoho Řeků cítí silnou emoční vazbu ke jménu Makedonie, jímž označují část antického Řecka, rodiště Alexandra Velikého. Ten se narodil ve městě Pella, bývalém hlavním městě starověké Makedonie, které se nachází v Řecku. Někteří Řekové se obávají, že užíváním slova Makedonie pro stát na Balkánském poloostrově by mohl vzniknout jeho nárok na severní řeckou provincii téhož jména.

Většina vlády Muzalase hájí

Muzalas se za svůj výrok omluvil s tím, že se jednalo o „hrubou chybu“. Jeho kolega z vlády, předseda koaliční vládní strany Nezávislí Řekové (ANEL) a ministr obrany Panos Kammenos, to však považuje za nedostatečné a vyzval Muzalase k odstoupení.

Ostatní ministři se naopak za kolegu postavili, roztržku považují za nebezpečné odvedení pozornosti od Muzalasova úsilí dosáhnout dohody v migrační krizi. „Snaha oslabit tohoto ministra, který každý den vede boj za zvládnutí krize kolem uprchlíků, je nezodpovědná a pokrytecká, obzvláště před nadcházejícím summitem EU,“ citovala agentura Reuters prohlášení vydané celou vládou.

Server ANT1 uvedl, že Muzalas právě letěl do Bruselu, kde se chtěl připravit na nadcházející summit EU-Turecko, který se bude ve čtvrtek a v pátek zabývat migrační krizí. Zatím není jasné, nakolik se v belgické metropoli podaří pokročit při formulování dohody Evropské unie s Ankarou, jež by měla pomoci zastavit exodus uprchlíků do Evropy přes turecké území.