Ficova koalice v zárodku. Strany se dohodly na prioritách programu

Slovenští sociální demokraté (Smer-SD) premiéra Roberta Fica se po osmihodinovém jednání dohodli se zástupci dalších tří stran na návrhu programových priorit. Fico dodal, že zmiňovaný návrh by zástupci stran měli schválit v úterý. Konkrétní dohody zatím komentovat nechtěl.

S Ficem vyjednávají národovci ze Slovenské národní strany, středopravicové strany Sieť a také uskupení Most-Híd, prosazující zájmy etnických Maďarů na Slovensku. Podle zpravodaje ČT v Bratislavě Davida Miřejovského považuje řada voličů dvou posledních stran jejich postup za zradu.

„Vypadá to, že voliči to těmto stranám neodpustí. Podle různých rychlých průzkumů až 80 procent voličů třeba Mostu je proti tomu, aby strana šla do vlády se Smerem. U Sietě je to až 50 procent,“ říká David Miřejovský.

Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť získaly ve volbách 85 křesel ve 150členné sněmovně. Strana Sieť čelí kvůli jednáním se Smerem-SD vnitrostranickému rozkolu. Už tři z deseti zvolených poslanců Sietě oznámili, že v případě spolupráce strany se Smerem-SD stranu opustí. I v takovém případě by ale zmiňovaná čtyřkoalice měla v parlamentu pohodlnou většinu.

Pikantní spojení v jedné koalici by představovala také spolupráce nacionalistické SNS a promaďarského Mostu. Něco podobného by slovenská politika zažila poprvé v novodobé historii.

„Budeme (v úterý) definitivně rozhodovat o programových prioritách jako o něčem, co by mohlo být i součástí dohody o spolupráci čtyř subjektů při vytváření vlády,“ řekl Fico, který jako předseda vítězné strany ve volbách dostal minulý týden pověření od hlavy státu na vytvoření nové vlády. Fico dodal, že během jednání zástupci čtyř stran nenašli taková témata, která by je zcela rozdělovala.

Vydáno pod