Mluvčí Šabábu: 150 mrtvých bojovníků? Washington značně přehání

Ozbrojenci z islamistické skupiny Šabáb odmítli, že by při americkém útoku bezpilotních letounů na jejich výcvikový tábor v Somálsku zemřelo 150 bojovníků. Militanti se preventivně nescházejí v takto hojném počtu, uvedl mluvčí Šabábu. Počet obětí ale neupřesnil.

„USA bombardovaly oblast pod kontrolou Šabábu. Bilance obětí je ale značně přehnaná. Z bezpečnostních důvodů nikdy neshromažďujeme více než 100 bojovníků na jednom místě,“ prohlásil mluvčí skupiny Sheikh Abdiasis Abu Musab.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Jeff Davis v pondělí uvedl, že bezpilotní letouny zabily o víkendu ve výcvikovém táboře asi 190 kilometrů severně od somálské metropole více než 150 bojovníků Šabábu.

USA tvrdí, že šlo o obrannou operaci. Podle tajných služeb chystaly milice rozsáhlý teroristický útok na vojáky Africké unie a Spojených států působící v Somálsku. Somálské tajné služby poskytly USA cenné informace o výcvikovém táboře, na nějž drony následně zaútočily, uvedl somálský ministr zahraničí Abdusalam Omer.

USA mají velkou vojenskou základnu v sousedním Džibuti. V roce 2008 se jim podařilo zabít vůdce Šabábu Adana Hašiho Ajru. Jeho nástupce Ahmed Godane zemřel při náletu před dvěma lety.

Islamisté z Šabábu
Zdroj: ČTK/AP/FARAH ABDI WERSAMEH

Islamistické milice Šabáb, které jsou napojeny na teroristickou síť Al-Káida, usilují o zavedení islámského práva šaría v Somálsku a svržení prozápadní vlády v Mogadišu. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie (AMISOM) podařilo Šabáb vytlačit z hlavního města a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal.

Islamisté podnikají útoky především v Mogadišu a jeho okolí. Jako údajnou odplatu za účast na mezinárodní misi provedli i několik velkých atentátů na území sousedních států, především v Keni.

Útoky Šabábu v roce 2016:

  • 28. února - Sebevražedné útoky na přeplněnou křižovatku a blízkou restauraci v somálském městě Baidoa si vyžádaly nejméně 30 obětí.
  • 26. února – Při útoku na hotel v Mogadišu zemřelo devět lidí.
  • 21. ledna – Útok na restauraci na pláží Lido v Mogadišu si vyžádal 20 obětí.
  • 15. ledna – Somálský prezident uvedl, že při útoku na keňskou základnu v el-Ade zemřelo nejméně 180 vojáků.
Vydáno pod