V Turecku pokračuje zábor nezávislých médií, po novinách došlo na tiskovou agenturu

Turecko vzbuzuje obavy o svobodu tisku. Úřady totiž převzaly kontrolu nad nezávislou tiskovou agenturou Cihan. Jde tak v krátké době o druhý případ, kdy Turecko přebírá dohled nad médiem. V pátek zabrala opoziční deník Zaman, což vyvolalo protesty v Istanbulu i kritiku z Evropy a USA.

Agentura Cihan uvedla na svých internetových stránkách, že v pondělí večer istanbulský soud ustanovil správce pro řízení agentury na základě žádosti státního zástupce.

Podobně soud postupoval i v pátek, kdy pod kontrolu tureckých úřadů přešel deník Zaman. Proti kroku přišli před sídlem redakce v Istanbulu protestovat lidé v pátek večer i v sobotu. Policie je však rozehnala slzným plynem a vodními děly.

obrázek
Zdroj: ČT24

Oba sdělovací prostředky byly kritické k politice současné vlády a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Také jsou spojovány s ideovým prezidentovým rivalem, duchovním Fethullahem Gülenem, který žije v americkém exilu. Erdogan Gülena obviňuje, že se jej s pomocí svých stoupenců v Turecku pokouší svrhnout, což duchovní odmítá.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kroky úřadů obhajoval. „Turecko má právo vyšetřovat ty, kteří se účastní jasného pokusu o převrat proti zvolené vládě,“ řekl.

Převzetí opozičního Zamanu se projevilo na obsahu jeho pondělního vydání. Kritiku totiž vystřídaly výrazně pochvalné články o Erdoganovi a jeho politických krocích.

Summit EU s Tureckem se otázce médií úplně nevyhnul

Zábor nezávislých médií si ovšem vysloužil mezinárodní kritiku a obavy o stav svobody tisku v Turecku. Například francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault krok tureckých úřadů označil za nepřijatelný. Ankara se podle něj nemůže přiblížit evropským standardům, když nebude respektovat pluralitu médií.

Pulzující demokracie a ekonomický a sociální vývoj závisejí na vzkvétání poklidných názorů i hlasů, i když jsou některé kritické.
Pan Ki-mun
generální tajemník OSN

Na téma došlo i na pondělním summitu Evropské unie a Turecka, kterého se v Bruselu účastnil turecký premiér Davutoglu. „Spolupráce s Tureckem neznamená, že nebudeme obzvláště ostražití stran svobody slova v Turecku,“ prohlásil francouzský prezident Francois Hollande. Davutoglu se bránil na noční tiskové konferenci. „Svoboda projevu je naší základní hodnotou,“ uvedl s tím, že je proti omezování svobody slova i médií.