Netanjahu překvapil Bílý dům, odmítl jednání s Obamou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl pozvánku na jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou. Bílý dům byl tímto rozhodnutím překvapen. Podle Netanjahuovy kanceláře premiér do USA nepojede kvůli tamní volební kampani. Dříve blízké vazby Izraele a USA se sice zhoršily s tím, jak Obama prosadil jadernou dohodu světových velmocí s Íránem, v Izraeli ale bude v úterý jednat americký viceprezident Joe Biden.

Izraelská vláda původně se setkáním počítala, podle Obamova poradce požádala izraelská strana, zda by se schůzka mohla uskutečnit 17. či 18. března. Bílý dům před dvěma týdny vybral 18. březen.

„Těšili jsme se na uspořádání bilaterálního setkání a byli jsme překvapeni, když jsme se prvně z médií dozvěděli, že premiér, namísto toho, aby přijal naše pozvání, se rozhodl svou návštěvu zrušit,“ uvedl mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Ned Price. „Informace, že jsme nebyli schopni přizpůsobit se premiérově programu, nejsou pravdivé,“ dodal. Podle mluvčí Netanjahuovy kanceláře však Izrael upozornil americkou stranu už minulý týden, že premiér „velice pravděpodobně“ nepřijede.

Izraelské diplomatické zdroje řekly agentuře Reuters, že Netanjahu se chce vyhnout setkání se současnými uchazeči o nominaci do boje o Bílý dům, aby nevyvolal dojem, že některého z nich podporuje. V posledních volbách v roce 2008 se všeobecně soudilo, že Netanjahu podporuje republikánského prezidentského kandidáta Mitta Romneyho.

Netanjahu se měl také zúčastnit konference Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC), která se bude konat od 20. do 22. března. Netanjahu se rozhodl konference zúčastnit na dálku prostřednictvím satelitu.

Joe Biden
Zdroj: ČTK/AP/Manuel Balce Ceneta

V Izraeli ovšem v úterý bude americký viceprezident Joe Biden jednat s Netanjahuem i palestinským vůdcem Mahmúdem Abbásem. Netanjahu Bidena krátce před návštěvou nazval „přítelem“ a prohlásil, že jeho cesta je důkazem blízkých vztahů obou zemí. Velký posun v izraelsko-palestinských vztazích se ale během Bidenových jednání s izraelskými i palestinskými představiteli neočekává. 

Izraeli se nelíbí jaderná dohoda Íránu

Vztahy mezi USA a Izraelem nicméně poznamenala loni v červenci uzavřená dohoda o omezení íránského jaderného programu mezi Teheránem a světovými mocnostmi. Írán se zavázal například k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu. Dohodu se světovými velmocemi ale Izrael kritizuje, včetně rušení protiíránských sankcí.

Íránské jaderné zařízení v Aráku
Zdroj: Reuters

„I když Írán podepsal dohodu o svém jaderném programu, neupustil od snahy vyvinout jadernou zbraň, dál jedná tak, aby destabilizoval Blízký východ, a porušováním svých mezinárodních závazků šíří terorismus po celém světě,“ stálo v lednovém prohlášení úřadu izraelského premiéra.