Do rozbombardované Sýrie se pomalu vrací život

V Sýrii platí už desátým dnem příměří a obyčejní lidé po několika letech občanské války pocítili záchvěv naděje. Mnozí vyrazili nakupovat na tržiště, hrají venku stolní hry nebo relaxují v parku. Děti se scházejí před zničenými domy na místech, kam ještě donedávna dopadaly bomby. Už před pár dny Syřané také obnovili demonstrace namířené proti režimu.

Vyhlášený klid zbraní se nevztahuje na radikály z hnutí Islámský stát a fronty An-Nusrá. Ta stojí zřejmě i za pondělním incidentem v severosyrském Aleppu, kde při raketovém a minometném útoku na tržiště zahynulo nejméně 14 civilistů.

Jinak je ale příměří veskrze dodržováno. Podle opozice snížila vládní vojska za poslední dva dny počet útoků. Lidé z rozbombardovaných měst vyšli na ulici, nakupují, hrají hry a protestují proti režimu. 

Obnovené ženevské rozhovory? Řeč padne i na otázku přechodné vlády

Jednání v Ženevě pod vedením zvláštního zmocněnce OSN by měla znovu začít ve středu. Hlavní část opozice uvedla, že do Švýcarska dorazí v pátek. V plánu má hlavně jednání o vzniku přechodné vlády.

Dočasný syrský kabinet bude mít za úkol připravit ústavu a volby, které by se měly konat do roka a půl. Syrský prezident Bašár Asad přitom už vyhlásil parlamentní volby na duben, což Francie označila za frašku.

Samotný Asadův osud zůstává nejasný: zatímco Západ volá po jeho odchodu, Moskva za prezidentem stojí.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.