Stali se obětí policejních výpadů, teď chtějí Palestinci odškodnění

Následky nešťastných útoků na civilisty (zdroj: ČT24)

Životy téměř třicítky Izraelců a 170 Palestinců během půl roku má na svědomí nová vlna teroru. Dvě třetiny obětí na palestinské straně byly sice útočníci, při doprovodných střetech s policií se ale zranily i desítky nevinných Palestinců. Ti se nyní dožadují odškodnění.

Jedním z postižených je i 37letý Luaj Abíd, kterého loni v říjnu střelil při bezpečnostní prohlídce policista do oka. Gumový projektil rozdrtil Luájovo oko, očnicový oblouk i kořen nosu. Nyní ho čeká několik operací, on sám ale řeší jiné problémy. Rodina se propadá do dluhů a izraelské úřady ho odmítají odškodnit.

„Největší překážkou je, že jde o Palestince, a tak musejí sami uhánět úřady. Kdyby byli židovskými občany, staraly by se přednostně úřady,“ zmiňuje izraelský právník Itaj Mack.

Luaj Abíd se stále dostává ze zásahu policejním projektilem
Zdroj: ČT24

Otec pěti dětí má nyní prokázat, že se nezúčastnil násilných demonstrací. Potvrdit to přitom musí tatáž policie, jejíž příslušník mu zranění způsobil. Do stejné absurdní situace se dostala i další rodina, kterou projektil zasáhl v dětském pokoji.

„Policista na nás zakřičel, ať zavřeme okno. Jakmile jsme to udělali, druhý na nás vystřelil. Manžela to zasáhlo do hlavy. Střepy nám pořezaly obličeje a moje oko,“ popisuje zraněná Palestinka Nadia Abú Hummusová. Lidé s podobným osudem se ale dočkají odškodnění velmi těžko.

Palestinec popisuje strádání po nešťastném zranění
Zdroj: ČT24
Naši policisti jsou bohužel na frontových liniích. Dennodenně čelí hrozbě Palestinců vyzbrojených noži, sekyrami i palnými zbraněmi, které používají proti našim důstojníkům i nevinným lidem.
Micky Rosenfeld
Mluvčí izraelské policie

Důvodem násilností je podle palestinských představitelů beznaděj, v níž Palestinci žijí kvůli neřešené politické situaci. Nová vlna střetů začala v době sporů o svatyně na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

Jde o areál uctívaný jak židy, tak muslimy. Stojí zde totiž dvě významné muslimské mešity, z níž jedna je Al-Aksá - třetí nejposvátnější místo muslimů po Mekce a Medině. Stával tu také židovský chrám, jehož údajně poslední zachovalá část, Západní zeď, je naopak středobodem židovského náboženství. Chrámovou horu v současnosti spravuje muslimská organizace Waqf. V poslední době ale narůstá tlak, aby se tu také židé mohli modlit, což Palestinci jednoznačně odmítají.