Hollande s Cameronem tlačí na Moskvu, aby přiměla separatisty složit zbraně

Moskva by měla vyvinout tlak na proruské separatisty na východě Ukrajiny, aby přestali s přestřelkami. Na jednání v severofrancouzském Amiensu se na tom shodli francouzský prezident Francois Hollande a britský premiér David Cameron. Oba politici také vyzvali prozápadní vládu v Kyjevě, aby prosadila klíčové reformy.

Intenzita bojů mezi separatisty a ukrajinskou armádou se od uzavření příměří loni v září výrazně snížila, k porušování klidu zbraní ale místy stále dochází. Mírová jednání zůstávají již řadu měsíců na mrtvém bodu, zatímco Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva popírá.

O ukončení násilností v Donbasu má večer jednat takzvaná normandská čtyřka. Ministři zahraničí Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska proberou dodržování příměří, plánované místní volby na povstaleckých územích a výměnu zajatců.

David Cameron a Francois Hollande
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

V západní Evropě panují obavy, že ukrajinský kabinet Arsenije Jaceňuka, který vládne prakticky bez parlamentní podpory, není schopen prosadit zákon o donbaských volbách. Brojí proti němu zejména nacionalistické strany, které se ohánějí oslabením ukrajinské svrchovanosti.

Nový status Donbasu, který mají místní volby potvrdit, počítá se značnou autonomií místní samosprávy včetně správních orgánů a bezpečnostních složek. Moskva jeho zavedením podmiňuje předání kontroly hranic mezi Ruskem a Donbasem ukrajinským orgánům.

Kyjev navíc tlačí i ekonomická situace. Politické selhání by mohlo zemi na pokraji bankrotu zkomplikovat finanční pomoc od západních vlád a institucí, na které je v současnosti do značné míry závislá.

Konflikt si od dubna 2014 vyžádal více než 9000 mrtvých. Ve středu se zástupci stran konfliktu dohodli na odstranění min, jejichž exploze stále způsobují ztráty na životech.