Migranti prorazili plot na řecko-makedonské hranici. Policie použila slzný plyn

Makedonská policie musela zasáhnout proti několika stovkám migrantů u řecko-makedonského hraničního přechodu Idomeni-Gevgelija, kteří tam násilně porazili hraniční plot. Makedonská policie proti nim musela použít slzný plyn. Kvůli hromadícím se uprchlíkům na řeckém území připravuje Evropská komise zemi nouzovou pomoc. Podle odhadů médií by Unie měla do Řecka poslal kolem půl miliardy eur. Peníze mají jít na posílení ubytovacích kapacit a zlepšení ochrany vnějšch hranic.

Vzrušení a následný frontální útok na hraniční přechod Idomeni-Gevgelija vypukly poté, co se roznesla nepravdivá zpráva, že Makedonie po čtyřech dnech otevřela hranice, navíc pro všechny uprchlíky, kteří chtějí pokračovat dál do Evropy. 

V řeckém městečku Jannitsa, ležícím zhruba 50 kilometrů severozápadně od Soluně, o víkendu vyhořely téměř do základů halové prostory. Dřívější kasárny měly posloužit jako uprchlický tábor pro přibližně čtyři tisíce migrantů. Podle přesvědčení hasičů a starosty Grigorise Stamkose jde o dílo žhářů.

Městečko je vzdálené asi 60 kilometrů od přechodu Idomeni-Gevgelij, kde podle odhadu policie čeká na povolení vstupu do Makedonie kolem osmi tisíc lidí, ale makedonské úřady jich do země vpouštějí jen málo. V neděli mohlo hranici překročit pouze 305 uprchlíků, uvedla tamní policie.

Makedonie už více než týden výrazně omezuje denní kvótu pro vstup běženců na své území. Prakticky všichni tito lidé chtějí pokračovat v cestě do bohatších zemí Evropské unie. Skopje následuje v dominovém efektu obdobná opatření států ležících na takzvané balkánské migrační trase - přes Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko až po Rakousko.

Proud migrantů přicházejících do Řecka přitom nadále nepolevuje. V pondělí ráno jich připlulo do Pirea kolem 1800. Jde o lidi, kteří se v předchozích dnech dostali z Turecka na řecké ostrovy v Egejském moři. Stovky uprchlíků musely noc z neděle na pondělí strávit v centru Atén pod otevřeným nebem.

Evropská komise připravuje Řecku nouzovou pomoc

Kvůli stále většímu množství uprchlíků na území Řecka připravuje Evropská komise plán nouzové pomoci. Podle mluvčí komise Miny Andreevové má pomoc směřovat k posílení přijímacích a ubytovacích kapacit v zemi pro uprchlíky a ke zlepšení kontroly vnějších hranic. Financování má být využito na přesun žadatelů o azyl do zbytku členských států EU a na vyhošťování těch migrantů, na které se potřeba azylu nevztahuje.

„Jsou tu nouzové finanční prostředky, které mohou být vyplaceny poměrně rychle. Právě jsme obdrželi analýzu potřeb (z Řecka) a snažíme se na to navázat tak rychle, jak jen to je možné,“ uvedla mluvčí.

Řecká agentura AMPE odhaduje, že by pomoc mohla dosáhnout asi půl miliardy eur. List The Wall Street Journal uvádí, že částka dosáhne 700 milionů eur. Podle jeho informací půjde o program na tři roky a peníze budou směřovat i do dalších zemí EU stižených migrační krizí. Plán by měl být Evropskou komisí schválen už na jejím středečním zasedání.