Syrské příměří se otřásá v základech, Asadovy síly prý útočí na umírněnou opozici

Příměří v Sýrii skončilo dřív, než vůbec začalo platit, prohlásil vůdce syrské opoziční vyjednávací komise (HNC) Asad Zubí, jehož citovala televize Al-Arabíja. Útoky syrské armády prý neskončily. Francie už vyzvala k okamžité schůzce pracovní skupiny pro Sýrii. Šéf francouzské diplomacie uvedl, že má informace o útocích na umírněnou opozici.

Příměří vyjednané Spojenými státy a Ruskem začalo platit v pátek o půlnoci. Podle Zubího ale nikdy pořádně platit nezačalo, jelikož syrská armáda neukončila útoky. „Máme řadu dalších možností, jak ochránit naše lidi, pokud to mezinárodní společenství nedokáže,“ prohlásil zástupce HNC.

V neděli byly hlášeny nálety na šest měst v provincii Aleppo, není ale  jasné, čí stroje za nimi stály. Příměří platí jen mezi syrskou armádou a syrskými povstalci – nevztahuje se na radikální hnutí Islámský stát, frontu An-Nusra a jimi ovládané oblasti.

Režimu Bašára Asada se za podpory Ruska poslední dva měsíce tak daří, že je na pováženou, jestli je tu z jejich strany nějaká motivace (dodržovat příměří).
Tomáš Kaválek
analytik AMO

„Fronta An-Nusra má místy taktické aliance s ostatními opozičními skupinami. Tato situace je třeba v oblasti Aleppa, přímo ve městě Aleppo i v okolí Idlíbu. Není přitom jasné, zda tyto skupiny spolupracující s An-Nusrou jsou součástí příměří, nebo nejsou,“ upozornil analytik AMO Tomáš Kaválek. 

Opozice od začátku varovala, že by se režim mohl pokusit takto ospravedlnit útoky na oblasti ovládané umírněnými rebely. Asad totiž považuje za teroristy všechny ozbrojené povstalce. „Máme informace, že na oblasti ovládané umírněnou syrskou opozicí pokračují útoky, včetně leteckých,“ uvedl francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Podle něj by se měla „bezodkladně“ sejít pracovní skupina, která na dodržování příměří dohlíží.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že proces zastavování bojů v Sýrii „je v plném proudu“, i když už od začátku bylo jasné, že to nebude jednoduché. „Je ale zásadní, že dohody (o příměří) bylo dosaženo,“ dodal.

Zubí ale varoval, že situace na zemi neodpovídá tomu, že by měly 7. března odstartovat mírové rozhovory v Ženevě. Ty byly nedávno přerušeny kvůli tomu, že opozice žádala ukončení obléhání měst a bombardování civilistů.

Alianci znepokojuje množství Rusů působících v Sýrii

NATO uvedlo, že dle jeho informací je příměří veskrze dodržováno, ví ale o několika incidentech, kdy bylo porušeno. Aliance je znepokojena zvýšenou přítomností Rusů v Sýrii, ať už jde o pozemní síly, lodě nebo letadla, prohlásil šéf NATO Jens Stoltenberg.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.