Teherán ovládli Rouháního reformisté, vyberou i příštího nejvyššího vůdce?

Reformisté íránského prezidenta Hasana Rouháního možná budou mít převahu ve Shromáždění znalců – orgánu, který vybírá nejvyššího vůdce. Podle konečných výsledků obsadí patnáct ze šestnácti míst určených pro Teherán. Rouháního spojenci bodovali i ve volbách do parlamentu – získali všech 30 křesel vyhrazených zástupcům metropole. Mimo hlavní město se ale dařilo také konzervativcům.

Páteční hlasování považovali analytici za první signál, zda Íránci souhlasí s politikou prezidenta Rouháního, který loni v červenci uzavřel dohodu se světovými mocnostmi. Teherán se v ní zavázal, že do budoucna nebude usilovat o výrobu nukleární zbraně.

Podle konečných výsledků přišli o své prominentní pozice předseda Shromáždění znalců Mohammad Jazdí, stejně jako Mohammad Taqí Mesbáh-Jazdí – mentor bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Udržel se pouze jediný zastánce tvrdé linie – Ahmad Džannatí, který skončil až šestnáctý.

Právě Džannatí vede Radu dohlížitelů – nevolený duchovní orgán, který před volbami vyřadil naprostou většinu reformně orientovaných kandidátů. Ti reagovali netradičním vytvořením koalice a apelovali na voliče, aby taktizovali. Konzervativci je následně obvinili ze spiknutí se Západem, pomocí něhož se prý snaží zabránit zvolení zastánců tvrdé linie.

Íránský prezident Hasan Rouhání
Zdroj: ČTK/AP/Christophe Ena

Rouháního spojenci získali v parlamentu většinu

Spojenci íránského prezidenta z tábora reformistů a umírněných získali v 290členném parlamentu 85 křesel. Umírnění konzervativci, kteří na rozdíl od stoupenců tvrdé linie nebyli proti uzavření mezinárodní dohody o omezení jaderného programu, mají 73 křesel, což tomuto táboru dává celkovou převahu. Velkým povzbuzením jsou pro reformisty zejména výsledky z Teheránu, kde získali všech 30 křesel vyhrazených zástupcům metropole. V minulých volbách v hlavním městě měli jen dva mandáty.

Konzervativci, kteří v dosavadním parlamentu měli 112 zákonodárců, naproti tomu o velkou část podpory přišli a mají nově jen 68 poslanců. V parlamentu bude i pět zástupců národnostních menšin a o 59 mandátech se rozhodne ve druhém kole v dubnu. Ve druhém kole se bude rozhodovat o těch kandidátech, kteří nyní nezískali dostatek hlasů.

Podle Rouháního výsledky hlasování ukázaly, že Íránci si přejí ukončení mezinárodní izolace. Dohodu o íránském jádru totiž následovalo zrušení sankcí vůči Íránu, kam se postupně vrací zahraniční investoři. „Soupeření je u konce, je čas otevřít novou kapitolu v íránském hospodářském rozvoji založeném na našich schopnostech doma, ale i mezinárodních příležitostech,“ zdůraznil prezident.

Ajatolláh Chameneí po volbách prohlásil, že šedesátiprocentní účast ukázala světu „úžasnou tvář náboženské demokracie“. Nejvyšší vůdce, který bojuje s rakovinou, ale varoval před „cizím vměšováním“ a nabádal Íránce k ostražitosti.

Íránský ministr tajných služeb v neděli oznámil, že bezpečnostní síly zmařily před volbami hned dva teroristické útoky. Teroristickou buňku prý zlikvidovaly v pohraniční oblasti na jihovýchodě země. Při zásahu byla nalezena dvě improvizovaná výbušná zařízení i munice.