Írán snížil zásoby těžké vody a plní dohodu o omezení jaderného programu

I když den po vstupu dohody o omezení jaderného programu v platnost ještě Írán překračoval mírně limit na množství těžké vody, podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) už teď své závazky plní. Smlouvu Írán loni uzavřel se šesti světovými velmocemi a vedl i ke zrušení ekonomických sankcí.

Podle MAAE, která má za úkol na íránský jaderný program dohlížet, islámská republika necelých šest týdnů po uvolnění sankcí plní „všechny své závazky“. Ještě den poté, co dohoda vstoupila v platnost, sice zásoby těžké vody překračovaly o 0,9 tuny limit stanovený dohodou na 130 tun, minulou středu se ale podařilo ze země 20 tun odvézt. Limit je tak nyní dodržován.

Těžká voda, která má jiné fyzikální vlastnosti než voda běžná, se používá ke zpomalování neutronů a k chlazení jaderných reaktorů. V nich je pak možné využívat přírodní uran, aniž by se musel uměle obohacovat.

Teherán agentuře pro atomovou energii už podle zprávy také předložil i první informace o plánované výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v elektrárně v Búšehru, na které by se mělo na základě dohody z listopadu 2014 podílet i Rusko.

První řádná zpráva MAAE umožňuje pokračování dohody, kterou Írán uzavřel po dlouhých jednáních s USA, Ruskem, Čínou, Francií, Británií a Německem loni 14. července. Zavázal se v ní mimo jiné k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku.

Vydáno pod