Šéf Aliance: Lodě NATO vrátí zachráněné uprchlíky Turkům

Běženci, které zachrání lodě NATO v Egejském moři, budou vraceni zpět do Turecka. Podmínky alianční lodní mise upřesnil šéf NATO Jens Stoltenberg. Ministři obrany zemí NATO se před čtrnácti dny dohodli, že válečné lodě budou pomáhat Turecku a Řecku v boji proti pašeráckým sítím.

Flotila NATO v oblasti hlídkuje a sbírá informace. Lodě budou také přímo spolupracovat s plavidly agentury EU pro ochranu unijních hranic Frontex, která ale oproti aliančním silám nesmí monitorovat turecké pobřeží.

Misi vede námořní skupina 2, která působí pod velením Německa a čítá pět lodí: německou, kanadskou, italskou, řeckou a tureckou. „Plavidla nemají za úkol fyzicky bránit proudům uprchlíků,“ upozornil velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý.

Operační potíže přišly se vstupem do výsostných vod Turecka a Řecka. „Naše lodě poskytnou informace pobřežním hlídkám a dalším úřadům v Řecku a Turecku. To jim pomůže být efektivnější při potírání sítí nelegálního pašování (lidí). Naši velitelé budou rozhodovat o místech působení ve spolupráci s Řeckem a Tureckem, v jejichž teritoriálních vodách budou moci operovat,“ uvedl šéf NATO.

  • Řecko a Turecko se léta přou o rozsah svých výsostných vod a vzdušných prostorů. V roce 1996 se členové NATO málem střetli i vojensky.

Jasný už je také osud zachráněných migrantů, které lodě vyloví z moře. „Když budou zachráněni lidé, kteří připlouvají z Turecka, budou vráceni do Turecka,“ upřesnil Stoltenberg po středečním jednání členských zemí v bruselském sídle NATO.

Migranti u řeckého Kosu
Zdroj: ČT24

Na základě mezinárodních dohod mají námořní síly NATO povinnost pomáhat všem plavidlům v nesnázích. Mnohé členské státy Aliance se obávaly, že toho pašeráci využijí a budou směřovat čluny k válečným lodím, aby migranty zachránily a odvezly jako trosečníky do Řecka.

Přes Egejské moře proudí z Turecka do Řecka a pak dále do Evropy desetitisíce uprchlíků. Loni jich touto cestou přišlo do Řecka skoro 860 tisíc a jen od začátku letošního roku jich připlulo dalších zhruba 100 tisíc.

V Řecku uvízlo dvacet tisíc běženců

Kvůli zpřísnění kontroly hranic pro blízkovýchodní uprchlíky v zemích ležících na takzvané balkánské trase už uvízlo v Řecku kolem dvaceti tisíc běženců. Z toho polovina se pohybuje po severojižní dálnici spojující metropoli Atény s hlavním hraničním přechodem na řecko-makedonské hranici. Zbytek je umístěn v nouzových ubytovnách 18 měst a obcí.

Do aténského přístavu Pireus navíc dorazilo více než 1350 dalších migrantů z ostrovů v Egejském moři. Další tisícovka se očekává v průběhu dne.