Hnojiva i mobily. IS dělá bomby z výrobků z dvaceti zemí – Česko nevyjímaje

Radikálové z Islámského státu (IS) prý vyrábí výbušniny s pomocí produktů vyrobených ve dvaceti zemích světa včetně České republiky. Vyplývá to ze studie britské nevládní organizace Výzkum výzbroje v konfliktech (CAR). Zpráva uvádí, že 51 firem vyrobilo nebo prodalo přes 700 druhů výrobků, které se nakonec ocitly v rukou IS. Největším dodavatelem je údajně Turecko.

Mezi produkty, které touto cestou IS získává, jsou podle studie jak průmyslové komponenty podléhající obchodní regulaci, tak i volně dostupné zboží. Poptávka je třeba po hnojivech, která obsahují dusičnan amonný používaný pro výrobu trhavin. Mobilní telefony lze zase využít k dálkovému odpálení.

Vlády by proto měly věnovat větší pozornost prodeji zboží, zejména kabelů, chemikálií a jiného zařízení. „Naše zjištění posiluje mezinárodní obavy, že IS v Iráku a Sýrii je ve velké míře soběstačný, protože získává zbraně a strategické zboží lokálně a snadno,“ konstatoval šéf CAR James Bevan.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jako příklad uvedla CAR roznětky, bleskovice a bezpečnostní pojistky, které vyrábí sedm indických firem a na základě vládní licence je legálně prodává do Libanonu a Turecka. Odtud se zřejmě dostaly do rukou IS.

České ministerstvo zahraničí uvedlo, že státní orgány přísně dodržují platný legislativní rámec pro komponenty podléhající regulaci, včetně platných embarg a restrikcí. Ministerstvo také jako orgán licenčního řízení v oblasti vývozu regulovaných komponent kontinuálně analyzuje bezpečnostně-politickou situaci v jednotlivých regionech.

Následně stanovuje přísné podmínky, které omezují rizika zneužití vyváženého zboží a jeho případného transferu dalším subjektům. „Navíc, pokud by se prokázalo, že některý vývozce nedodržel podmínky vydané licence či povolení, případ se stane předmětem trestněprávního řízení,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Důkazy pro své tvrzení CAR získala studiem komponentů z míst bojů v Iráku a v Sýrii a ve spolupráci s partnery, zejména bojujícími kurdskými skupinami a s iráckou policií. Zpráva vznikala dvacet měsíců – její autoři se prý pokoušeli navázat kontakt s výrobci jednotlivých produktů, ti ale buď nereagovali, nebo oznámili, že nemají přehled o oběhu zboží, jakmile opustí jejich sklady.

obrázek
Zdroj: ČT24

IS použil několikrát i chemické zbraně

Radikálové z IS použili loni v boji proti kurdským silám v Iráku dvakrát yperit, sdělil nedávno agentuře Reuters zdroj z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Jde o první potvrzený případ použití chemických zbraní od pádu režimu Saddáma Husajna.

Organizace už dříve uvedla, že islamisté použili loni „chemii“ rovněž v sousední Sýrii. Odborníci se domnívají, že radikálové se buď zmocnili nepřiznaných chemických úložišť, nebo si tyto ničivé zbraně dokáží vyrobit sami.