Seriál stranických primárek převzala Nevada - nyní v režii republikánů

Nevada přebírá štafetu republikánských primárek (zdroj: ČT24)

Volebním shromážděním v Nevadě pokračuje seriál stranických nominací pro volby prezidenta USA. Tentokrát je vše v rukou republikánů a v procesu primárek se bude letos poprvé volit na západě. Právě Nevada je zajímavá hlavně tím, že svou populací mnohem přesněji odráží celonárodní průměr – na rozdíl od předchozích států.

Ve všech průzkumech si opět vedl nejlépe newyorský nekonvenční miliardář Donald Trump. Například podle CNN Nevaďané vidí Trumpa jako nejlepší volbu v otázce ekonomiky (61 procent respondentů), imigrace (58 procent), boje s Islámským státem (55 procent) nebo zahraniční politice (42 procent). Nejvíce se na něj konkurenti dotahují v otázce sociálních témat, kde Trump vedl o sedm procent. 

Až dosud přitom Trump profitoval hlavně z roztříštěných hlasů mezi více kandidáty. Například v New Hampshire volily republikánské elity i mezi Johnem Kasichem, Jebem Bushem nebo Chrisem Christiem. V této chvíli je už ale výběr silně zredukovaný.

Marco Rubio
Zdroj: Marcio Jose Sanchez/ČTK/AP

Podpory republikánského jádra by mohl nyní nejvíce využít třetí vzadu – floridský senátor Marco Rubio. V minulých dnech se právě on nejvíce ucházel o jejich hlasy. Nově se k Rubiovi přiklonili bývalí sponzoři Bushe a také několik vlivných guvernérů a kongresmanů. Nevada tak podle komentátorů může být prvním testem, zda Rubio může skutečně sjednotit stranické odpůrce Trumpa a vytvořit reálnou alternativu.

Texaský senátor Ted Cruz je po třetím místě v Jižní Karolíně v ohrožení, že definitivně přepustí místo nejvážnějšího Trumpova soupeře právě Rubiovi. Za toho se přimkly elity republikánů, zatímco Trump dokázal, že může přitáhnout hlasy evangelíků i skalní konzervativce – k těm se přitom právě Cruz nejvíce odvolává. Cruz se tak více soustředí na příští týden, kdy bude soupeřit v tzv. volebním superúterý o hlasy hned v několika konzervativních státech Jihu.

Ted Cruz
Zdroj: Marcio Jose Sanchez/ČTK/AP