Políček Moskvě - Ukrajina vyslala do finále Eurovize zástupkyni krymských Tatarů

Ukrajinský trumf Eurovize: Pěvecká show s politickým přesahem (zdroj: ČT24)

Ukrajinské národní kolo pěvecké soutěže Eurovize vyhrála zpěvačka Džamala, která pochází z rodiny krymských Tatarů. Za tři měsíce tak bude Ukrajinu reprezentovat ve finálovém kole, které televize přenášejí do desítek zemí. A krymští Tataři do ní vkládají velké naděje: Právě její píseň má upozornit svět na osud tatarského národa a jeho boj za nezávislost na Ruskem okupovaném poloostrově.

Džamala patří k muslimské menšině Tatarů na Krymu. V písni vypráví příběh své rodiny v době, když poloostrov za druhé světové války obsadila Rudá armáda. Stalin obvinil Tatary z kolaborace s nacisty a nechal je deportovat. Mezi nimi byla i její prababička s pěti dětmi – jedno z nich na strastiplné cestě zemřelo. 

„Proč se tato píseň jmenuje 1944? Hlavně proto, že tento hrozný rok navždy změnil život jedné křehké ženy Nazylchan, mojí prababičky. Její život už nikdy nebyl takový jako předtím. Stejně jako životy tisíců krymských Tatarů,“ popisuje zpěvačka. 

Sověti v květnu 1944 vysídlili kolem 200 tisíc Tatarů, zhruba třetinu krymského obyvatelstva. Domů už se nikdy nevrátili, jejich potomci se mohli přistěhovat až v 80. letech. Podle Džamaly ale nad nimi vyhnání visí jako kletba dodnes. Dva roky od násilného připojení Krymu k Rusku zažívají znovu útlak a represe. „Ráda bych, aby lidé mysleli na Ukrajinu, protože bolest tady neodezněla,“ upozorňuje Džamala. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Krymští Tataři svůj boj za nezávislost sice nevzdávají, jenže na odpor narazili jak v Moskvě, tak i v Kyjevě. Podporu proto hledají na Západě. „Kdyby Džamala vyhrála nebo se umístila na druhém i třetím místě, byl by to důležitý přínos pro náš zápas o ukončení okupace Krymu,“ slibuje si od pěvecké soutěže vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev.