Třetí letošní poprava v Texasu: Vrah Garcia strávil v cele smrti víc než půlku života

V americkém Texasu v úterý popravili odsouzeného vraha, který více než polovinu svého života strávil v cele smrti. Třiačtyřicetiletý Gustavo Garcia dostal smrtící injekci za to, že v roce 1990 zastřelil prodavače při loupeži. V Texasu byli letos zatím popraveni tři lidé, v celých USA šest. Z 28 loňských poprav jich bylo 13 provedeno v Texasu.

Garcia se jako osmnáctiletý mladík v doprovodu svého o tři roky mladšího kumpána vydal loupit do obchodu s lihovinami na předměstí Dallasu. Zatímco mladší z lupičů bral z regálu nápoje, Garcia s pistolí v ruce přiměl prodavače, aby mu vydal peníze z kasy, a pak jej střelil do břicha. Když muž prchal, vydal se za ním mladík na ulici a střelou do hlavy ho usmrtil.

Dopaden byl o několik týdnů později, když stejnou zbraní zastřelil prodavače na benzinové pumpě, kde jej dostihla policie. K oběma činům se přiznal a v roce 1991 byl odsouzen k smrti. Dalších více než 20 let strávil v cele smrti, zatímco soudy řešily odvolání a stížnosti proti verdiktu. V roce 1998 se spolu s dalšími pěti odsouzenci k smrti pokusil utéct, byl však dopaden, když přelézal plot věznice.

Poslední Garciova slova před popravou byla určena rodině a matce. „Miluju vás. Bůh vám žehnej, buďte silní,“ vzkázal jim.