Schválení britských požadavků nelze předem zaručit, zdůraznil Schulz

Evropský parlament projedná předpisy spojené s možnou dohodou Británie a EU, jejich schválení ale nemůže slíbit. Zmínil to šéf europarlamentu Martin Schulz po schůzce s britským premiérem Davidem Cameronem. Cameron se snaží před nadcházejícím summitem EU dokončit jednání o reformě vztahů své země se zbytkem evropské osmadvacítky.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v Evropském parlamentu řekl, že neexistuje žádný náhradní plán v případě vystoupení Británie z EU. „Nemáme plán B, ale plán A. Že Británie zůstane konstruktivním a aktivním členem Unie,“ řekl Juncker, který se s Cameronem setká kolem poledne.

Podle Junckera bude hlavním tématem tohoto týdne spor o přídavky na děti. Británie chce zabránit jejich zneužívání a „exportu“ z Británie do jiných zemí osmadvacítky.

„Mohu zaručit, že Evropský parlament se bude zabývat právními předpisy k návrhu Komise (o reformě vztahů) hned po referendu (o setrvání Británie v Unii),“ uvedl Schulz. „Ale abych to řekl jasně, žádná vláda nemůže do parlamentu přijít a říct: Toto je náš návrh, můžete nám dát garanci výsledku? To není v demokracii možné,“ dodal.

Evropský parlament musí po britském referendu schválit podstatné body případné dohody Británie s ostatními členskými zeměmi EU.

  • Právo členských zemí až na čtyři roky omezit cizincům z Unie přístup k některým dávkám.
  • Posilování rolí národních parlamentů.
  • Silnější vliv zemí mimo eurozónu na dění v jádru Unie.
  • Opatření na podporu konkurenceschopnosti a hospodářského růstu zemí EU.
Komentář Tomáše Klvani (zdroj: ČT24)
Vydáno pod