Řešení krize? Deportace ekonomických migrantů a evropská armáda, řekl Zeman pro TASS

Evropská unie by měla vytvořit společnou armádu pro vnější ochranu a jednoznačně deportovat ty, kteří přichází do Evropy jen z ekonomických důvodů. To jsou podle prezidenta Miloše Zemana hlavní body řešení nynější migrační krize v Evropě. Řekl to v rozhovoru pro ruskou agenturu TASS.

Boj s terorismem je podle Zemana z 99 procent bojem s islámským terorismem, který vyžaduje kooperaci a koordinaci akcí. Prvním krokem je vybudování „evropské armády“, která by chránila vnější hranice schengenského prostoru nebo celé EU. Druhým krokem v řešení migrační krize jsou podle českého prezidenta deportace.

„Deportovat je třeba nejen ekonomické migranty, ale všechny, kdo jsou zapleteni do přípravy teroristických útoků. Je to věc nepříjemná, ale nezbytná,“ prohlásil.

Český prezident neodsuzuje nasazení ruského letectva v Sýrii, kde podle západních zemí Moskva útočí nejen na teroristy z hnutí Islámský stát, ale i na síly umírněné opozice. „Pokud syrská zákonná vláda o pomoc stála, proč by nemohla být poskytnuta?“ odpověděl Zeman na otázku agentury TASS, jak hodnotí akce ruské armády v Sýrii.

Boj s takzvanou demokratickou opozicí, to je boj s Islámským státem, Al-Káidou, skupinou An-Nusra a dalšími teroristickými organizacemi. V Sýrii bohužel není téměř žádná demokratická opozice, je tam jen teroristická opozice.
Miloš Zeman

Zeman také řekl, že nepovažuje případnou závislost EU na ruském plynu za hrozbu. „V Norsku také těží plyn, ale žádnou hrozbu pramenící z norského plynu nevidím. Proč by vznikala nějaká hrozba z ruského plynu? Mohla by vzniknout jen v případě, že by cena ruského plynu byla příliš vysoká. Ano, to by byla ekonomická hrozba,“ řekl Zeman.