Medvěděv: Dohoda válku v Sýrii nezastaví

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv nevěří, že dohoda o ukončení bojů v Sýrii, kterou minulý čtvrtek uzavřeli zástupci 17 zemí, opravdu zastaví pět let trvající válku. Medvěděv v rozhovoru pro časopis Time ale připustil, že tato dohoda přináší alespoň „mírnou naději a optimismus“, že se v budoucnu podaří dosáhnout mírové dohody a vnitropolitického dialogu o dalším směřování země.

Představitelé 17 zemí světa (včetně USA a Ruska) se minulý týden v rámci bezpečnostní konference v Mnichově dohodli na ukončení bojů v Sýrii do jednoho týdne a poskytnutí rozsáhlé humanitární pomoci. Rozhovory v Mnichově navázaly na přerušené mírové jednání v Ženevě, které koncem ledna na protest proti ruským náletům a špatné humanitární situaci opustili zástupci syrské opozice.

Medvěděv v současné době příliš šancí na ukončení bojů nevidí. „Minimálně nám to dává základ pro mírný optimismus a naději, že budeme schopni dosáhnout dohody o budoucnosti země, podobě politického procesu, vnitropolitického dialogu, jeho principech a účastnících. A také o zastavení palby,“ uvedl ruský premiér.

Právě podmínky dohody dosažené v Mnichově podle něj odhalují, jak daleko je k jejímu dosažení. Prvně má prezident Asad usednout k vyjednávacímu stolu s představiteli rebelů, kteří jsou „schopni dosáhnout dohody,“ připomíná Medvěděv. „Jenže tahle skupina lidí není stále dána.“ Pak by se měly všechny strany domluvit na politické struktuře Sýrie a procesu demokratických reforem. Měli by také rozhodnout o budoucí roli Asada, protože „jinak by to bylo podivné“, poznamenal premiér. „A teprve v tomto okamžiku může dojít k zastavení bojů.“

Sýrie musí zůstat jednotná. Další Libyi nikdo nechce

Ruský premiér nevěří v brzký konec syrských bojů
Zdroj: Dmitry Astakhov/Reuters

Rusko podle něj není nakloněno možnosti budoucího rozdělení Sýrie mezi Asada a opozici. „Rádi bychom, aby Sýrie zůstala ve svých původních hranicích jako jednotná země, nikdo z nás nechce další Libyi, zemi rozpadlou na kusy, ovládanou chaosem a různými bandity zaštiťujícími se náboženskou rétorikou.“

Dmitrij Medvěděv prohlásil, že ruská armáda v Sýrii neplánuje „nekonečnou“ akci – jen plní konkrétní úkol při ochraně národních zájmů. „Neplánujeme (takovou) nekonečnou přítomnost v Sýrii. Řekl to prezident (Vladimir Putin), moji kolegové a já to chci ještě jednou zopakovat.“

Asad o naší přítomnosti v Sýrii nerozhoduje

Podle slov premiéra jde o „zcela omezený, konkrétní úkol založený na ochraně národních zájmů a na žádosti (syrského prezidenta Bašára) Asada“. „Proto nebude on rozhodovat o rozsahu přítomnosti ruské armády, ruských ozbrojených sil tam (v Sýrii), ale rozhodovat bude ruská vláda, vrchní velitel a všichni, kdo jsou do tohoto procesu zapojeni,“ zdůraznil Medvěděv.

Uvedené zájmy Moskvy podle něj spočívají v zabránění teroristům, aby pronikali ze syrského území do Ruska. „Jestliže jsou tam tisíce bojovníků pocházející z Ruska a ze zemí Střední Asie, pak je to pro nás reálná hrozba. Zejména proto jsme přijali toto rozhodnutí (o vojenské operaci),“ vysvětlil.

V Sýrii pokračují intenzivní boje (zdroj: ČT24)