Libye zkouší znovu postavit akceschopnou vládu

V Libyi vzniká další pokus o stabilizaci země. Napomoct by k tomu mělo nové složení vlády národní jednoty, které navrhla libyjská prezidentská rada v Tunisku. Poslední pokus ztroskotal na konci ledna, kdy s tehdejším složením nesouhlasili poslanci mezinárodně uznávaného parlamentu v Tobrúku. Libye se v současné době potýká s přílivem islámských radikálů.

Dohodu o sestavení vlády národní jednoty, která vznikla pod záštitou OSN, zveřejnila Libye 19. ledna, ale už tehdy se objevily zprávy o nesouhlasu mnoha politiků. Designovaným premiérem se stal Fáiz Sarrádž a jeho první pokus o vznik kabinetu ztroskotal 25. ledna, kdy se proti němu postavili poslanci parlamentu se sídlem ve východolibyjském Tobrúku.

Od vlády národní jednoty se očekává, že Libyi přinese stabilitu a bude schopna se vypořádat s islámskými radikály, kteří do Libye pronikají. Země nemá fungující instituce a její vedení mají v rukou dvě vlády a dva parlamenty, za nimiž stojí rozdílné milice a frakce, z nichž některé se účastnily boje proti bývalému režimu vůdce Muammara Kaddáfího svrženého v roce 2011.

Vydáno pod