Fajád vyměněný za pětici Čechů byl prý v Libanonu zadržen

Rodina Libanonce Alího Fajáda, který byl zřejmě součástí výměny za pětici Čechů zadržovaných v Libanonu, protestovala proti jeho zadržení v jeho vlasti. Podle serveru Naharnet uspořádali jeho příbuzní a stoupenci protest v Bejrútu a žádají, aby byl Fajád propuštěn na svobodu.

Protest proti zadržení Fajáda se konal před bejrútským palácem spravedlnosti. Fajád se minulý týden podle libanonských zdrojů dostal na svobodu v Česku díky dohodě, která umožnila propustit Čechy, kteří byli zadrženi v údolí Bikáa loni v červenci. Zpět odletěli 4. února.

Fajád a další dva muži byli v Česku ve vazbě od dubna 2014 a čelili obvinění ze spolupráce s teroristy. O Fajádovo vydání, které povolil soud, požádaly Spojené státy, kde mu hrozí až doživotí. Američané tvrdí, že Fajád a jeho spolupracovníci chtěli prodat kokain a zbraně americkým vládním agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

Americký velvyslanec v Praze označil rozhodnutí českých úřadů nevydat Fajáda do USA za šokující.

Zeman: Ať Američané žádají vydání Fajáda po Libanoncích

Prezident Miloš Zeman v pondělí řekl, že podpořil vydání Fajáda libanonským úřadům, ne únoscům, a že pokud chtějí Spojené státy žádat o Fajádovo vydání, mají žádat libanonské úřady.

Zeman zdůraznil, že Fajád není český, ale libanonský občan, a že nebyl vydán teroristům, ale právě libanonským úřadům, „jejichž je mimochodem možná zaměstnanec“.

„Spojené státy nedávno uskutečnily výměnu svého vojáka za pět zajatých členů Talibanu, přičemž Taliban je nepochybně teroristická organizace,“ dodal prezident.