Měsíc před volbami slovenský Smer v preferencích silně klesl

Popularita sociálních demokratů (Smer-SD) slovenského premiéra Roberta Fica v lednu klesla na dlouhodobé minimum. Straně hrozí, že přijde o parlamentní většinu. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky ve čtvrtek zveřejnila agentura MVK. Parlamentní volby na Slovensku se uskuteční na začátku března.

Smer-SD by podle průzkumu získal 32,1 procenta hlasů, což by mu vyneslo 58 křesel ve stopadesátičlenné sněmovně. V dřívějším průzkumu MVK popularita Ficovy strany dosáhla 34,5 procenta.

Jiné průzkumy zatím nezaznamenaly výraznější propad preferencí Smeru-SD, který po přesvědčivém vítězství v předchozích parlamentních volbách před čtyřmi lety se ziskem 44,4 procenta hlasů obsadil 83 křesel a vytvořil jednobarevnou vládu.

Ze sondáží čtyř dalších agentur vyplývá, že popularita strany se pohybuje od 36 do 41 procent. Podle agentury MVK skončila s odstupem za sociálními demokraty s podporu 14,6 procenta nová strana #Sieť neúspěšného prezidentského kandidáta Radoslava Procházky.

Radoslav Procházka
Zdroj: ČTK/TAS

Na třetím místě se udržela neparlamentní nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která byla v letech 2006 až 2012 za první vlády nynějšího premiéra Fica součástí vládní koalice. SNS by podle průzkumu získala 10,1 procenta a 18 mandátů. Případná koalice Smeru-SD a SNS by tak měla ve sněmovně těsnou většinu.

Do parlamentu by se podle MVK dostalo dohromady sedm stran. Pod pětiprocentní hranicí, jejíž zdolání ve volbách je podmínkou pro zisk poslaneckých křesel, se pohybuje dalších 6 stran. Zbylé strany mají pod jedno procento preferencí.

Smer-SD staví kampaň zejména na uprchlické krizi nebo propagaci svých sociálních balíčků. Navzdory tomu vláda čelí v současnosti hromadnému odchodu stovek zdravotních sester z nemocnic a stávce části učitelů.

Naopak opoziční strany, které se za poslední čtyři roky nedokázaly spojit s cílem vytvořit silnou alternativu vůči Smeru-SD, poukazovaly kromě jiného na údajné aféry a přešlapy vládních politiků a vysokých úředníků například ve zdravotnictví a školství.