Dochází slovenským učitelům dech? Počet stávkujících škol klesá

Kromě protestu zdravotních sester čelí vláda slovenského premiéra Roberta Fica před březnovými parlamentními volbami také časově neomezené stávce učitelů, do níž se ale na začátku týdne zapojil jen zlomek škol. Fico opakovaně řekl, že do březnových parlamentních voleb jeho kabinet návrhy učitelů na vyšší platy a na více peněz na školství nesplní.

Zatímco ještě v pátek bylo zavřeno 111 škol, v úterý už jen 58 škol, což představuje 0,86 procenta z celkového počtu 6724 škol na Slovensku. Jak upřesnilo ministerstvo školství, v Prešovském kraji nestávkuje už ani jedna škola, v Košickém čtyři, v Trenčínském tři. Nejvíce zavřených škol je v Bratislavském (19) a v Banskobystrickém kraji (12).

Také počet učitelů zapojených do stávky postupně klesá. Zatímco v pondělí  jich bylo téměř 9300, v úterý kolem 8600. Počet škol podporujících stávkující je přibližně na stejné úrovni jako v pondělí - 700.

Na Slovensku je podle údajů ministerstva školství 2935 mateřských, 2113 základních a 868 středních škol. Učitelů je přibližně 89 tisíc.

Část učitelů vstoupila v pondělí 25. ledna do časově neomezené stávky kvůli dlouhodobému ignorování požadavků učitelské obce a odborových a profesních organizací ve školství na zajištění přiměřeného financování školství. Iniciativa slovenských učitelů (ISU) informovala o situaci v slovenském školství v otevřeném dopise i předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a eurokomisaře pro vzdělávání, kulturu, vědu a sport Tibora Navracsicse.

ISU po zahájení stávky zorganizovala několik demonstrací a jiných veřejných akcí na podporu požadavků nespokojených učitelů, další akce jsou naplánovány i na tento týden. Prostřednictvím stávky chtějí učitelé dosáhnout kromě jiného zvýšení platů učitelů o 140 eur (3780 korun) letos a o dalších 90 eur (2430 Kč) v příštím roce. Usilují rovněž o zvýšení rozpočtu školství o 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč). ISU zároveň odmítla tvrzení ministerstva školství, že průměrný plat učitelů na Slovensku činí až téměř tisíc eur, tedy o šestinu více než průměrná mzda v zemi.

Platy pedagogů na Slovensku patří mezi nejnižší v porovnání se zeměmi sdruženými v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Podle portálu Platy.sk učitel na základní škole vydělá 740 eur (necelých 20 000 korun), jeho kolega na střední škole 771 eur (20 800 korun). Premiér Fico splnění požadavků učitelů do termínu konání voleb odmítl. Učitelům ale slíbil navýšení platů do roku 2020 o čtvrtinu, tedy zhruba ve stejné míře, jak platy pedagogů podle ministerstva školství rostly od roku 2012 do současnosti. ISU slibované zvýšení mezd pedagogů označila za nedostatečné.

Kromě protestu učitelů čelí jednobarevná vláda krátce před volbami také tlaku zdravotních sester, z nichž 540 po hromadných výpovědích opustilo na začátku tohoto týdne slovenské nemocnice. Svou akcí chtějí dosáhnout mimo jiné zohlednění praxe ve svých platech. Za zlepšení stavu školství a zdravotnictví se již v minulosti opakovaně vyslovil slovenský prezident Andrej Kiska.

České školské odbory žádají zvýšení platů učitelů aspoň o 10 procent

Nespokojené jsou i školské odbory v České republice - žádají zvýšení platů učitelů i nepedagogických pracovníků v roce 2017 minimálně o deset procent. Stálo by to asi osm miliard korun. Vedle ministryně školství kvůli tomu chtějí dopisem oslovit i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO), řekl na tiskové konferenci předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Růst platů učitelů i nepedagogických pracovníků by se měl stát čtvrtou prioritou ministerstva školství i celé vlády, tvrdí odbory. Požadovaný minimálně desetiprocentní růst by podle Dobšíka znamenal přiblížení k cíli, aby měli pedagogové 130 procent průměrné mzdy.

Nástupní tarifní plat učitele by se měl zvýšit asi o dva tisíce na 23 000 korun, u nejzkušenějších pedagogů by základní plat mohl růst asi o tři tisíce na 30 000 korun. „Myslím, že to by bylo motivační, smysluplné a namístě,“ řekl Dobšík. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) dříve opakovaně říkala, že růst platů učitelů bude podporovat.

Pracovníkům ve školách se stejně jako ostatním státním zaměstnancům v posledních dvou letech zvyšovaly výdělky. Reálná čísla za první tři čtvrtletí ale Dobšík považuje za alarmující. „V celém veřejném sektoru rostly platy za 1. až 3. čtvrtletí o 3,5 procenta, zatímco pedagogům o 2,8 procenta,“ řekl. Dodal, že celoroční průměry, které zatím nejsou k dispozici, mohou ovlivnit odměny vyplácené na konci roku.

Od listopadu 2015 se platy učitelů zvyšovaly průměrně o 3,3 procenta. Nejvíce si polepšili matadoři s více než dvaatřicetiletými zkušenostmi, kteří si také díky vytvoření nového stupně podle délky praxe polepšili o 1590 korun měsíčně na 27 940 korun hrubého. Začínajícím pedagogům tabulkový plat vzrostl z 21 000 na 21 530 korun. Jde o dvanáctou platovou třídu, kam spadá drtivá většina kvalifikovaných učitelů základních a středních škol.