AI: V Libanonu dochází ke zneužívání syrských uprchlic, bojí se do práce

Organizace Amnesty International (AI) ve své nové zprávě varuje, že syrským ženám, které uprchly do Libanonu, hrozí násilí a zneužívání. Na vině je prý nedostatečná mezinárodní pomoc a také diskriminační politika Bejrútu.

Do pětimilionového Libanonu odešlo přes milion Syřanů. Podle AI žije 58 procent uprchlíků v nájemních bytech, zbylí v polorozpadlých a nuzných příbytcích zamořených krysami a špínou.

Většinu domácností vedou syrské ženy, protože jejich manželé jsou často mrtví nebo zatčení. „Většina uprchlíků ze Sýrie bojuje v Libanonu o přežití v často zoufalých podmínkách. Čelí diskriminaci a překážkám v získávání jídla, bydlení i zaměstnání. Ženy za takových podmínek čelí násilí, vykořisťování a zneužívání v zaměstnání i na ulici,“ prohlásila Kathryn Ramsayová z AI.

Příjem 70 procent Syřanů v Libanonu nedosahuje podle AI ani místního minima. Mnohé Syřanky tvrdí, že mají problém uživit rodinu a zaplatit nájem a že se jim dostává nabídek získat pomoc výměnou za sex.

Uprchlíci v Libanonu
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Syřanky se bojí pracovat, řadu z nich tam obtěžovali

Zaměstnavatelé údajně platí velmi málo, protože si jsou vědomi, že Syřané nemají na výběr. „Vědí, že budeme souhlasit s nízkou mzdou, protože jsme v nouzi,“ říká palestinská uprchlice ze Sýrie.

Jiná šestapadesátiletá uprchlice, která žije v táboře na předměstí Bejrútu, zakázala dceři chodit do práce. „Pracovala v obchodě. Šéf ji obtěžoval, dotýkal se jí. To je důvod, proč jsem ji nenechala chodit do práce,“ podotkla žena. Na nevhodné chování zaměstnavatelů si podle AI stěžovaly i další ženy.

Syřanky se bojí zneužívání ohlásit

Libanonská vláda loni rozhodla, že už nebude registrovat další běžence. Bez legálních dokladů hrozí uprchlíkům zatčení i deportace. Ženy se proto obávají hlásit zneužití nebo násilí na policii.

Podle AI ale vysoké počty uprchlíků nemohou ospravedlnit současnou libanonskou politiku vůči běžencům. „Místo toho, aby přispívaly k vytváření atmosféry strachu, musí libanonské úřady urychleně změnit svou politiku a zajistit uprchlicím ochranu. Všichni běženci by měli mít možnost obnovit svá povolení k pobytu bez jakýchkoli omezení,“ urgovala Ramsayová.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • Problémy s velkým množstvím běženců řeší také Jordánsko, které hostí 635 tisíc ze 4,6 milionu Syřanů, kteří jsou vedeni jako uprchlíci.
  • Král Abdalláh hovoří o obrovském tlaku na sociální služby, infrastrukturu a ekonomiku země. „Dříve nebo později tato přehrada přeteče,“ varoval panovník.

AI považuje za jeden z hlavních problémů nedostatečnou mezinárodní pomoc a podporu poskytovanou uprchlíkům. Organizace vyzvala svět, aby si převzal víc běženců z Blízkého východu a zajistil Syřanům bezpečnou cestu z Blízkého východu.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se domnívá, že desetina Syřanů, kteří uprchli ze své země do ciziny – tedy 450 tisíc osob – je ohrožena a měli by být umístěni do jiné země. Za nejohroženější považuje právě ženy a dívky.