Oplácané, vysoké i tmavé pleti. Nové Barbie vypadají jako běžné ženy

Barbie dostane nový vzhled. Tato kultovní panenka s velkými prsy a velmi úzkým pasem by ve skutečnosti ani nemohla žít. Od jejího vzniku před téměř šedesáti lety se ozývaly kritické hlasy volající po úpravě proporcí. Společnost Mattel nyní nabídne tři nové varianty – drobnou, vysokou a oplácanou. Barbie navíc budou mít hned sedm odstínů pleti. Stanou se z nich normální ženy.

Nová Barbie se chce zalíbit nejen kritičkám z řad feministek, ale i novým náročným zákazníkům. „Někdy je to trochu nuda, jak jsou všechny perfektní blondýnky. Takže by možná mohla být normální,“ vítá změny jedna z fanynek z Argentiny.

„Už bylo načase. Problém Barbie byl i ten, že děti v obchodě viděly jen vysokou panenku s bílou pletí. A zvažme, že více než polovina Ameriky bílá není,“ podotkl Jim Silver, šéf webu TTPM, který se zaměřuje na hodnocení hraček.

Jsme nadšení, že doslova měníme tvář značky – tyto nové panenky více odrážejí svět, který vidí dívky kolem sebe – rozmanité typy postav, odstíny pleti i styl.
Evelyn Mazzocco
zástupce firmy Mattel
Horizont: Nové Barbie ztloustnou a vyrostou (zdroj: ČT24)

Panenka vznikla v roce 1959. Od začátku jí mnozí vyčítají nereálné proporce. Barbie má totiž nepřirozeně dlouhý krk a nohy, příliš malou hlavu a úzký pas, který by mačkal vnitřní orgány. Taková žena by byla nevyvážená – podle odborníků by jednoduše spadla.

Barbie navíc žije ve vysněném několikapatrovém domě, a ještě s atraktivním Kenem. Má stále nové šaty a nakupovat jezdí v růžovém sporťáku. A možná právě tím je tolik lákavá. „Je to miliardová značka. Tato společnost s hodnotou sedm miliard dolarů ale zaznamenala v průběhu let propad prodeje, a to asi o pět až deset procent,“ poznamenal Silver.

Vlivů je hodně, ale platí, že co je nápadné, barevné a časté se vnucuje do pozornosti. Pokud rodiče nedají najevo, že to není ideální a žádoucí a svými postoji to stvrzují, pak je určité riziko, že si z toho děti vytvoří určitou ideálovou normu. Je hezké mít ideály, ale ty by měly být realistické a odpovídat skutečným hodnotám.
Jaroslav Šturma
dětský psycholog

Nové panenky se začnou prodávat už letos na jaře po celém světě. Mattel ale varoval, že stejně jako tomu je v realitě, nové panenky logicky neobléknou všechny šaty.

Nové Barbie v roce 2016:

  • 33 nových panenek
  • 30 odstínů vlasů
  • 24 účesů
  • 22 barev očí
  • 14 tvarů obličeje
  • 7 odstínů pleti
  • 4 typy postav – klasická, vysoká, oplácaná a drobná

Firma ukázala, že se změn nebojí, rezervy ale stále zůstávají. Třeba firma vyrábějící oblíbené lego zařadila mezi své figurky i panáčka na vozíčku. A lidé už se začali ozývat, aby Mattel upravil také Kena.