Smyšlené úmrtí Syřana v Německu. Zprávu šířil dobrovolník

Značné pobouření vyvolal v Německu případ smyšleného úmrtí Syřana v Berlíně. Nepotvrzenou zprávu začal šířit jeden z dobrovolníků, jeho motivace ale zatím není známá. Pohoršení kromě politiků a veřejnosti vyjádřila také humanitární organizace, které muž považovaný za dlouhodobě spolehlivého pomáhal.

 „Jeho motivaci neznáme a nechceme ji ani komentovat,“ uvedl v prohlášení dobrovolnický spolek Moabit hilft, v jehož řadách zmíněný pomocník působil. Ten na internetu zveřejnil informaci o tom, že jistý 24letý Syřan v noci na středu zemřel po zástavě srdce poté, co onemocněl při několikadenním čekání na registraci.

Zprávu o úmrtí ještě ve středu dopoledne dobrovolnický spolek potvrdil, později během dne však vyjádřil pochybnosti, zda se případ skutečně stal. Večer pak policie, která žádný záznam o mrtvém neměla, oznámila, že dobrovolník si vše vymyslel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pomocníka, který si smrt Syřana vymyslel, média identifikovala jako jistého Dirka V. Novináři se ho během středy snažili kontaktoval, telefon měl ale vypnutý a ve svém berlínském bytě se uzamkl a nikomu neotevíral. I policie musela podle portálu listu Die Welt zvonit opakovaně, když ho chtěla předvést k výslechu. 

Německá policie zatím vyšetřuje 19 podezření na radikály mezi běženci

Německá policie dosud obdržela 244 tipů na migranty, kteří mohli být v minulosti zapojeni do terorismu. Podle Spolkového kriminálního úřadu bylo zatím zahájeno vyšetřování v 19 případech. Do Německa loni přišlo 1,1 milionu běženců a bezpečnostní úřady už tehdy vyjádřily obavy, že by mezi příchozími mohli být i teroristé.

Většinou se prý však jedná o záměnu osob, někdy je to snaha o cílenou diskreditaci. Úřad však ujistil, že všechna udání prověřuje, a pokud jsou podezření hodnověrná, zahájí vyšetřování.

Migranti v Německu
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

Spolkový úřad také oznámil, že i přes stále se zvyšující počet imigrantů v Německu roste počet trestných činů, kterých se uprchlíci dopustili, jen zvolna. Zhruba dvě třetiny ze spáchaných trestných činů tvoří krádeže a falšování dokumentů. Podíl sexuálních trestných činů je nižší než jedno procento.

Obavy z kriminality ze strany uprchlíků vyvolaly i silvestrovské incidenty v několika městech, kde skupiny mladých mužů sexuálně napadaly a okrádaly ženy. Podle předběžných závěrů policejního vyšetřování byli pachatelé zejména severoafrického původu. Polovinu z tří desítek dosud zjištěných podezřelých v Kolíně nad Rýnem tvoří žadatelé o azyl.