Trosky letadla nalezené u Réunionu patří ztracenému MH370

Malajsijský premiér Najib Razak oznámil, že kus křídla, který byl nedávno nalezen na ostrově Réunion v Indickém oceánu, patří pohřešovanému Boeingu 777 malajsijských aerolinií. Jde tak o první hmatatelný důkaz v pátrání po letu MH370, který se beze stopy ztratil loni v březnu. Nalezený kus letadla zkoumali odborníci ve vojenské laboratoři v Toulouse.

„Mezinárodní tým expertů potvrdil, že nalezený fragment letadla na ostrově Réunion je určitě z již 515 dní pohřešovaného malajsijského letu MH370,“ uvedl premiér Razak. Představitel pařížské prokuratury, která příčiny zmizení boeingu vyšetřuje, krátce po Razakovi uvedl, že vskutku existuje „velká pravděpodobnost“, že kus křídla patří stroji z letu MH370.

Na tiskové konferenci ve francouzské metropoli zástupce prokurátora Serge Mackowiak ale řekl, že ke konečnému vyjádření odborníků se čeká na výsledek dalších testů, které začnou ve čtvrtek ráno. Nebyl s to upřesnit, kdy bude výsledek oznámen, ale naznačil, že nejspíš tentýž den.

  • Televizní zpravodajská televize France24 v komentáři poznamenala, že zatímco Malajsie si je původem kusu křídla již jistá, ve Francii se čeká na konec všech formálně stanovených analýz.

Asi největší záhada civilní letecké dopravy v dějinách začala 8. března 2014, když Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines zmizel z radarů krátce po startu z Kuala Lumpuru. Na jeho palubě bylo 239 lidí, kteří podle všeho zahynuli, když stroj z dosud nejasných příčin nejspíš havaroval a spadl na neznámém místě do moře.

Specialisté na bezpečnost letecké dopravy ovšem pochybují o tom, že nalezený kus stroje dokáže osvětlit příčiny havárie. „Vzhledem ke skromné velikosti úlomku (zhruba dva metry čtvereční) nic nenasvědčuje tomu, že na konci této analýzy se bude vědět, co se stalo,“ řekl agentuře AFP zdroj blízký vyšetřování.

Zkoumání kusu boeingu v laboratoři francouzského ministerstva obrany v toulouském předměstí Balma se účastní kromě francouzských specialistů rovněž odborníci z Malajsie, Číny, Spojených států a Austrálie. Úlomek stroje prozkoumali i zástupci společnosti Boeing. Výsledky všech analýz úlomku se očekávají do sedmi dnů.

Neštěstí letu MH370
Zdroj: ČT24 / Spiegel.de / Google Earth

Záhada MH370

  • Let MH370 zmizel z obrazovek radaru 8. března 2014 při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu.

  • Na jeho palubě bylo 239 lidí. Cestující pocházeli ze 14 států, nejvíc bylo Číňanů (153) a Malajsijců (50).

  • Dosud se předpokládalo, že Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines spadl kdesi v jižní části Indického oceánu západně od Austrálie.

  • Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci dlouho nepodařilo žádné trosky objevit.

  • Zlom přišel na konci letošního července, kdy pracovníci úklidové firmy nalezli část křídla na pláži ostrova Réunion.

Vydáno pod