Po explozi v tchajwanském akvaparku se zranilo přes 500 lidí

Více než 500 lidí utrpělo zranění při explozi, která v sobotu otřásla zábavním parkem u tchajwanské metropole Tchaj-pej. Stav 183 zraněných je vážný. Bilance obětí se podle místních úřadů bude ještě upřesňovat. Explozi nejspíš způsobil barvicí prášek, který se sypal na návštěvníky. Někteří zranění mají popáleniny až na 40 procentech těla a vážné dýchací problémy.

V době incidentu bylo v akvaparku Formosa Fun Coast kolem tisíce lidí. Tchajwanská televize ukázala, jak hoří jedno pódium a lidé odění jen v plavkách a pokrytí barevným práškem se snaží utéct. „Všude byla krev i v bazénu, kde se potápěla řada zraněných ve snaze ulevit si od bolesti,“ popsal neštěstí jeden z účastníků akce.

Právě požár na pódiu je zřejmě pravděpodobnou příčinou vznícení prášku rozstřikovaného do davu. Co požár způsobilo, zatím není jasné. Podle předběžných odhad vznikl kvůli horku, které šlo ze světelné scény. Teploty navíc podle BBC v sobotu v metropoli dosahovaly až 36,6 stupňů Celsia.

Park byl ihned uzavřen a začalo vyšetřování. Policie zadržela organizátora akce s názvem Color Play Asia a jeho čtyři spolupracovníky a chystá se je prý obvinit z obecného ohrožení a ublížení na zdraví z nedbalosti. Zraněné už v nemocnici navštívil i tamní prezident a slíbil, že viník neštěstí spravedlnosti neunikne.

Předseda vlády Mao Čch'-kchuo svolal kvůli tragédii mimořádné zasedání kabinetu. Po jeho skončení oznámil, že používání vznětlivých barvicích prášků na slavnostech vláda do budoucna zakazuje.

Sobotní zábava v akvaparku se změnila v noc hrůzy