Mírová jednání k Sýrii začnou v lednu podle plánu, oznámili Kerry s Lavrovem

Mírová jednání mezi syrskou vládou a opozičními skupinami by měla začít ještě tento měsíc, jak bylo plánováno. Potvrdil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov po schůzce se svým americkým protějškem Johnem Kerrym v Curychu. Jednání mezi syrským režimem a opozicí mají začít v Ženevě 25. ledna.

Jednání v Curychu bylo první letošní schůzkou obou ministrů. Naposledy se osobně setkali 18. prosince v New Yorku, od té doby ale podle ruských zdrojů spolu nejméně čtyřikrát hovořili telefonicky.

Hlavní zádrhel: seznam opozice

Kerry doufal, že se mu podaří překonat rozpory s Moskvou ohledně seznamu syrských opozičních sil, které se mají pondělních konzultací v Ženevě zúčastnit. Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov nicméně před schůzkou ministrů řekl, že rozdíly v názorech jsou „velmi hluboké“.

Sergej Lavrov po jednání s Johnem Kerrym
Zdroj: Arnd Wiegmann/Reuters

Bezprostředně po schůzce není podle agentury AP jasné, zda se tyto rozpory podařilo překonat. Americké ministerstvo zahraničí jen uvedlo, že oba ministři označili za důležité dosáhnout pokroku na cestě k diplomatickému řešení krize.

Kerry také apeloval na Rusy, aby využili svého vlivu na syrského prezidenta Bašára Asada k zajištění okamžitého a nerušeného přísunu humanitární pomoci pro všechny Syřany, kteří ji potřebují. 

Lavrov ujistil, že Rusko je při dodávkách humanitární pomoci připraveno na užší koordinaci s mezinárodní koalicí, vedenou Spojenými státy. Na humanitární programy OSN a Červeného kříže prý bere zřetel i ruské letectvo při svých náletech na teroristická uskupení v Sýrii. 

Americký ministr po jednání v Curychu odjede do Davosu, kde se zúčastní Světového ekonomického fóra. Pak Kerryho čeká cesta do Saúdské Arábie, Laosu, Kambodže a Číny.

Podle syrské opozice komplikují Rusové přípravu rozhovorů

Syrská opoziční koalice pověřená jednáním se syrskou vládou se nezúčastní plánovaných rozhovorů s Damaškem, pokud do nich Rusko bude prosazovat další účastníky. 

Lídr koalice Rijád Hidžáb Rusko obvinil, že se snaží vnutit jako účastníky jednání skupiny, které nejsou členy opoziční koalice. Ta byla ustavena na rijádských jednáních loni s tím, že její zástupci budou mluvit za oponenty Damašku. Lavrov ale stále pokládá za možné, že se rozhovory konat budou. Podle Hidžába je pro opozici nesnadné zasednout k jednacímu stolu s představiteli vlády, zatímco v Sýrii budou v bojích dál umírat lidé.

Ruské letectvo se účastní bojů v Sýrii od konce loňského září. Jeho letadla údajně vzlétla k šesti tisícům operací. Díky nim se syrské armádě podařilo dobýt 250 vesnic a měst, uvádějí ruské a syrské zdroje. Rusové tvrdí, že se zaměřují na bojovníky takzvaného Islámského státu (IS) a další extremisty, západní koalice a část syrské opozice ale poukazují na to, že ruské nálety ničí také tu část opozice, s níž Západ spolupracuje.