Politické a ekonomické špičky debatují v Davosu o útocích radikálů, migraci nebo ropě

Politici a byznysmeni v Davosu debatují o útocích radikálů, migrační krizi nebo cenách ropy (zdroj: ČT24)

V Davosu začíná výroční zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Dominovat mu budou zřejmě taková témata jako útoky radikálů, migrační proudy, pokles cen ropy, změna klimatu či překotný technologický vývoj. Čtyřdenního setkání se zúčastní více než 2500 čelných představitelů světové politiky a byznysu. Čeká na ně série konferencí a panelových diskusí, přepychové lyžařské středisko ale bývá také dějištěm překvapivých bilaterálních schůzek a zákulisních jednání.

Hlavním tématem letošního, 46. ročníku je „Zvládání čtvrté průmyslové revoluce“, kterou se rozumí širší využívání robotů, umělé inteligence, nanotechnologií či 3D tiskáren. WEF před zahájením zasedání zveřejnil prognózu, podle které přijde 15 ekonomik světa kvůli robotům a dalším hlubokým změnám na pracovním trhu v příštích pěti letech o více než pět milionů pracovních míst.

„Odhaduje se, že během několika desetiletí lidstvo vyrobí umělou inteligenci, která bude inteligentnější než člověk ve všech kognitivních schopnostech. Bude to zároveň poslední vynález, který lidstvo vynalezne, protože všechny další vynálezy bude za nás potom vyrábět ta umělá inteligence. Lidi pravděpodobně už nebudou muset pracovat. Někteří se toho neskutečně bojí. A pak jsou zase ekonomové, kteří tvrdí, že právě tohle je jediná možnost našeho budoucího ekonomického vývoje,“ vysvětluje Tomáš Sedláček, který na fóru v minulosti přednášel.

Průzkum: Firemní šéfové jsou nejpesimističtější za tři roky

Podle ankety, kterou konzultantská společnost PwC pravidelně zveřejňuje před výročním zasedáním Světového ekonomického fóra v Davosu, věří ve zlepšení globální ekonomiky v tomto roce jen 27 procent výkonných šéfů. Proti loňskému průzkumu to bylo o deset procentních bodů méně a nejméně od roku 2013. Průzkum rovněž zjistil, že podle 66 procent šéfů musí jejich podniky čelit více hrozbám než před třemi lety, což bylo o osm procentních bodů více než před rokem.

Davos
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

Obavy o globální ekonomiku se nyní zkombinovaly s výrazně zvýšeným kolísáním na finančních trzích a s geopolitickými problémy, což podkopalo důvěru firem a vyvolalo otazníky ohledně jejich letošních rozvojových plánů, uvedl šéf PwC Dennis Nally. „Když se to všechno sečte, není výhled pro tento rok tak povzbudivý, jak mnozí z nás doufali,“ řekl Nally agentuře AP.

Na pořad jednání ale přijdou i další aktuální témata. Především političtí lídři se budou zřejmě věnovat hrozbě útoků extremistů, jako byly ty, které nedávno zasáhly Paříž, Jakartu či Istanbul. Pokračuje i mezinárodní kampaň proti radikálnímu hnutí Islámský stát v Iráku a v Sýrii. V Sýrii navíc trvá občanský konflikt, před kterým již uprchly více než čtyři miliony lidí, řada z nich do Evropské unie. Tu bude v Davosu zastupovat její ministryně zahraničí Federica Mogheriniová.

Pozvánka pro severokorejskou delegaci byla zrušena

Tématem k diskusi bude zřejmě i nedávný jaderný test Severní Koreje. WEF, který loni tuto izolovanou zemi do Davosu pozval, po záležitosti s testem pozvánku pro severokorejskou delegaci zrušil.

Další blok témat je spojen s propadem cen komodit, především pak ropy. Její cena za rok a půl klesla kvůli převisu nabídky o více než 70 procent, což otřáslo světovými akciovými trhy a může to ohrožovat i některé energetické firmy i celé ekonomiky. Další miliony barelů ropy se po zrušení hospodářských sankcí chystá na trh dodat Írán, jehož ministr Mohammad Džavád Zaríf by podle pozorovatelů mohl k věci promluvit. Teherán zaznamenává po zrušení sankcí údajně rovněž nový druh vztahů se Spojenými státy. Jejich delegaci v Davosu povede americký viceprezident Joe Biden se svou manželkou Jill.

Davos
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová či představitelé čínských finančních institucí a regulačních orgánů by se mohli vyjádřit ke stavu čínské, potažmo světové ekonomiky. Čína, která je druhou největší ekonomikou světa, se pro některé stala synonymem osudu globální ekonomiky. Růst Číny ale zpomaluje; loni byl nejnižší za poslední čtvrt století.

Loni se v Davosu uzavřela dohoda o záchranném programu pro Ukrajinu, co bude letos?

Zasedání WEF, která byla původně čistě podnikatelskou konferencí, se často setkávají s kritikou, že jsou odtržena od reálného světa. Mnoho účastníků ale poukazuje na praktické výhody toho, že se tolik lidí z oboru může setkat na jednom místě. Například loni byla v Davosu uzavřena dohoda o mezinárodním záchranném programu pro Ukrajinu.

Letos se v nejvýše položeném evropském městě (1560 metrů nad mořem) očekává více než 40 hlav států a vlád, šéfové velkých mezinárodních firem, jako je Microsoft nebo General Motors, špičkoví vědci a také představitelé veřejného života. Z celebrit pak letošnímu zasedání dodá lesk například americký herec a filmový producent Leonardo DiCaprio.