Pákistánský soud: Mušaraf rozkaz k vraždě lídra separatistů nedal

Pákistánský protiteroristický soud zprostil exprezidenta Parvíze Mušarafa obžaloby z podílu na vraždě vůdce rebelů v roce 2006. Nawab Akbar Bugtí byl zabit během vojenské operace v Balúčistánu. Mušaraf čelí obviněním i v dalších případech - třeba atentátu na premiérku Bénazír Bhuttovou nebo vyhlášení výjimečného stavu v roce 2007.

Mušaraf čelil obvinění, že nařídil Bugtího zneškodnit při vojenském tažení proti rebelům v největší pákistánské provincii Balúčistán. Separatisté bojují od roku 2004 za autonomii a větší podíl místních obyvatel na nerostných zdrojích této provincie, bohaté na ropu a zemní plyn.

Mušarafův obhájce Achtar Šáh uvedl, že soud přijal jeho argument, že exprezident nemá se smrtí Bugtího nic společného. Obhájce Bugtího rodiny prohlásil, že se proti verdiktu odvolá.

Soud s Mušarafem
Zdroj: ČTK/AP/B.K. Bangash

Pákistánský exprezident je ale stíhán v řadě dalších případů; čelí mimo jiné podezření z porušení ústavy a vlastizrady kvůli tomu, že v roce 2007 odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Za to mu hrozí trest smrti.

Viněn je rovněž z účasti na smrti radikálního duchovního Abdula Rašída Gházího, který zemřel během vojenského obléhání Červené mešity v centru metropole Islámábádu rovněž v roce 2007. Bývalý prezident veškerá obvinění odmítá jako politicky motivovaná.

Bývalý prezident tráví většinu času v domácím vězení

Mušaraf, který Pákistánu vládl v letech 1999 až 2008, se do vlasti vrátil v březnu 2013 po téměř pěti letech z exilu, aby kandidoval ve volbách. Volební komise mu ale kandidovat neumožnila a politik byl zatčen.

Od té doby setrvával převážně v domácím vězení ve své luxusní vile na předměstí Islámábádu. Po složení kauce čeká na soudy nyní na svobodě.