Propuštění Američané odletěli z Teheránu, vězně recipročně propustily i USA

Čtyři Američané, kteří byli v sobotu propuštěni z íránských věznic v rámci dohody o výměně vězňů mezi Teheránem a Washingtonem, opustili Írán na palubě švýcarského letadla, které po večer přistálo v Ženevě. Američané recipročně z věznic v USA propustili sedm Íránců.

Mezi čtveřicí propuštěných, která má íránské i americké občanství, je zpravodaj amerického listu The Washington Post v Íránu Jason Rezaian. „Ulevilo se nám, že noční můra Jasona a jeho rodiny, která trvala 545 dnů, skončila,“ uvedlo vedení listu v prohlášení. Rezaian podle něj z Íránu odletěl i se svou ženou.

Bahram Mechanic po opuštění věznice v Houstonu
Zdroj: Daniel Kramer/Reuters

Dalšími propuštěnými jsou křesťanský pastor Saeed Abedini, bývalý příslušník amerického námořnictva Amir Hekmati a Nosratollah Khosravi-Roodsari. Ten ale na palubě letadla údajně nebyl. „Můžeme potvrdit, že věznění američtí občané byli propuštěni a že ti, kteří chtěli opustit Írán, odletěli,“ uvedl nejmenovaný americký představitel.

Khosrow Afghahi opouští věznici v Houstonu
Zdroj: Daniel Kramer/Reuters

Rezaian byl loni v říjnu v Íránu shledán vinným ze špionáže a odsouzen do vězení; výše trestu však zveřejněna nebyla. Abedini byl v roce 2012 uvězněn kvůli údajnému šíření křesťanství, za což dostal osm let. Hekmati byl zadržen v roce 2011 a později odsouzen za špionáž.

Pátý propuštěný, student Matthew Trevithick, který podle prohlášení rodiny odjel do Íránu na intenzivní jazykový kurz, strávil ve vězení 40 dní. Byl v Íránu osvobozen separátně, nikoli v rámci dvoustranné dohody. Domů odcestoval už v sobotu.

Propuštění vězňů bylo ohlášeno v sobotu, tedy téhož dne, kdy MAAE oznámila, že Íránci dodržují svoji dohodu s mocnostmi o íránském jaderném programu a kdy USA a Evropská unie rozhodly o ukončení protiíránských sankcí. Američané omilostnili sedm íránských vězňů, z nichž šest má americko-íránské občanství.

Události: Přelomová dohoda o íránském jádru začala fungovat (zdroj: ČT24)

USA oznámily sankce vůči Íránu za balistický program

Krátce po propuštění vězňů oznámilo americké ministerstvo financí nové sankce vůči 11 íránským společnostem nebo jednotlivcům zapojeným podle USA do íránského balistického programu. Sankce jsou odpovědí na říjnový test íránské balistické rakety schopné nést jadernou hlavici a odloženy byly v prosinci právě kvůli vyjednávání o výměně vězňů.

Říjnovou zkoušku nové střely středního doletu tehdy USA označily za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Existenčně se cítí být ohrožen íránským raketovým programem Izrael. Teherán na to reagoval tím, že má právo zvýšit svůj obranný potenciál. Někteří pozorovatelé soudí, že sankce kvůli balistickému programu mohou být ranou dohodě mezi šesti mocnostmi a Íránem o jeho jaderném programu.